Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az én rendhagyó diétám története

 

Az én rendhagyó diétám története.
Időpontja: 2012 március 22. és április 2. között a Kremsi Landesklinikum segítségével.
 

krems.jpg

 
Nálam sajnos a fogyókúrák során a jojó-effekt megy a leginkább.
Van akaratom végigcsinálni a kúrákat, mozgok is rendszeresen, ennek ellenére a sikeresen leadott kilók azon nyomban visszakúsznak, amint a diétától eltérő ételt eszek, vagy a miniadagnál kissé többet.
Ez a súly, amihez a szervezetem ragaszkodik, kb. 2 éve, a 66 kg.
Megjegyzem a magasságom 165 cm. Tehát a 60 lenne az ideálisabb.
Karácsony elött 6 hét diétás és nagyon lecsökkentett adagú étrenddel elértem a 62 kg.-os „optimálisabb” súlyt. Aztán jött a karácsony, megláttuk a családom Magyarországon. Szép hazai szokások szerint lakoma lakoma hátán. Persze nekem is erősebbnek kellene lenne, de ilyen specialitás, mint halászlé, teljesen ismeretlen fogalom Ausztriában, hát muszáj egy évre előremenőleg felvenni az adagom a következő karácsonyig. Meg is lett az eredménye. Januárban ismét 66 kiló voltam.
Ez így tarott a böjt időszakáig. 65 és 67 között, átlag 66. Ezt úgy kell érteni, hogy reggelente inkább 65, esténként meg inkább 67. Arra kellene rájönnöm, hogyan tudok egy éjszaka nagyon csekély mozgás mellett, ami az éjszakai forgólódást jelenti, másfél-két kilót leadni? Àltalában 7-8 órát alszom.
Tehát jött a húsvéti böjtölés időszaka, én meg a standard súlyommal pironkodva olvastam a neten, hogy más derék asszonyok bezzeg most tartanak léböjtkúrát meg húsvéti böjtöt. Nosza, nekem is neki kell durálnom magam. Nézegettem a diétákat, melyik szimpi, aztán megláttam ilyent, hogy „Hold-diéta”.
Èljen! A Holddal egyébként is szorosabb barátságban vagyok, tehát elolvastam.
(A Hold-diéta teljes és részletes leírása a többi diéta és minta-étrend közt.)
Ekkor március 22. volt. Egy nappal az újhold, vagy inkább sötéthold elött. A Hold a Halak jegyében áll. Na lássuk, mi az aktuális teendőm, ha most kezdem a diétát?
 

hold.jpg

 
Tipp: Fogyó Holdnál érdemes elkezdened a fogyókúrát, ebben a két hétben ugyanis gyors és látványos eredményeket érhetsz el! Telihold idején nagyon oda kell figyelned arra, miből mennyit eszel, ekkor ugyanis a kalóriában és zsírban gazdag ételek gyorsan hizlalnak, a könnyű salátákkal azonban gyorsan le is adhatsz egy-két kilót! Az újhold a legalkalmasabb idő a méregtelenítésre, a növő Hold azonban veszélybe sodorja az alakod: ebben a két hétben az embereknek általában megnő az étvágyuk”...
 
Affenébe. Ma még fogyó hold, de holnaptól növekszik. 1:0 a Hold javára.
Az elkövetkezendő 2 hétben veszélybe fogja sodorni az alakom.
Viszont! A holnapi nap a legalkalmasabb a méregtelenítésre.
 
1. Újhold
A megújulás időszaka, méregtelenítésre nagyon alkalmas. Ilyenkor a káros szokásoktól is könnyebb megszabadulni.
 
 
Holnap tehát méregtelenítés. Káros szokásaim tudtommal nincsenek. Nem dohányzom, nem iszom alkoholt, nem drogozom, sőt gyógyszert sem szedek.
Rendszeres fogyasztója vagyok viszont ilyen kapszuláknak, mint Omega3, Calcium+Magnesium és társai. Ebéd elött még almaecet kapszulát is bekapok, mert szerintem az ebéd a legtöbb zsírt tartalmazó fogás a napirendendemben.
Ebédelni kicsit később, kb. fél 3-kor szoktam. Ekkor jövök haza a munkából. Anyósom pazar jól főz. Mindig hagynak nekem valamit délről. A család mindig délben ebédel. Szerinte én nagyon keveset eszem, szerintem meg eleget.
Ha nem akarok ebédelni, akkor az kimarad. Akkor az uzsonna esik fél 4-re, a vacsora meg áttalában du. 6-ra. 6 után, de legkésőbb 7 után nem szoktam enni.
Reggelire koffeinmentes tejeskávéi iszom, cukor helyett sztíviával, 0,5% -os tejjel vagy szójatejjel.
Tízórai valami gyümölcs: kiwi, banán, mandarin vagy alma.
Uzsonna egy szelet barnakenyér ilyenekkel mint körözött túró, zsírszegény májkrém+paradicsom, sovány felvágott+retek, sovány sajt+újhagyma.
Vacsora: gyümölcsös joghurt.

dounaubrucke.jpg

Duna-híd (Dounau-Brücke) Krems és Furth között

 
Tessék. Ez nem sok ennivaló, nem is zsíros, mégis visszapofátlankodik a súlyom 66 kilóra. Èrthetetlen!
Megjegyzem: felnőttként voltam 47 kiló is, ugyanekkora magassággal, a második gyermekem szülése után. Nagyon elgyengülve és csúnyán soványan. Pedig akkor nem is fogyókúráztam, csak valószínüleg sok volt egyszerre ezernyi állatot tartani diplomázás és egy 7-16 hónapos nagyon eleven kisfiú nevelése mellett áldott állapotban. Pláne teljesen egyedül, mert a férjem katonai szolgálatát töltötte.
Meg voltam 78 kiló is, 2008-ban, mielött kiutaztam külföldre dolgozni.
Na az igazán csúnya mangalica volt. Az akkori fényképeimen 2 férőhelyet foglaltam el. Ezt a túlsúlyt azonban 1 év alatt lecsökkentettem 78-ról 60-ra.
Jót tett a külhoni levegőváltozás. Meg az, hogy aztán kint rekedtem Ausztriában munka és jövedelem nélkül. 14 Eu/hét jövedelem, amiböl kb. 5 hónapon át vegetáltam, nagyon sikeresen megszabadított a túlsúlytól. 2009 nyarán elértem az 57 kilós álomsúlyt. Ekkor kaptam végre állást.
Viszont ez a szigorúan egészséges életmód azt eredményezte, hogy minden egészségügyi problémám megszünt. Orvost egyáltalán nem látogattam egy év alatt.
Ennek egyik oka az volt, hogy mivel nem volt munkám, nem volt betegbiztosításom sem. Betegkártyám volt, de biztosítás híján mindenért fizetni kellett volna.
A másik oka, hogy szerencsére nem volt szükségem soha orvosra.
Most télen viszont elmentem szépen minden ajánlatos éves szürésre, ahol örömmel hallottam, hogy a szervezetem egészséges, söt jóval fiatalabb a koromnál.
Nos ennek örömére csak néhány kilót kell leadnom, és tökéletes leszek.
Visszatérve a Hold-diétára, lássuk mit ehetek holnap?
Március 23., péntek. Ùjhold a Halak jegyében. Ez Víz elem.
 
Víz
Amikor a Rákban, Halakban, Skorpióban van, a szervezet szénhidrát igénye jelentősen növekszik.”
 
Továbbá:
 
1. nap
„Előkészítés”
 
gyumile.jpgA szervezet előkészítése böjttel, amikor a nap folyamán kétóránként 2-3-dl rostban gazdag préselt gyümölcs-és zöldséglevet kell inni. Az ebéd és a vacsora sós vízben főtt zöldség fűszernövényekkel ízesítve.”
 
Összesítve: Holnap gyümölcslé. Két óránként 2-3 dl. Ebéd és vacsora meg valami főtt krumpli magában. Ennek örömére bekészítettem fél liter összeturmixolt banán+kiwi+eper pürét narancslével higítva, meg fél liter csipkebogyó+hibiszkusz teát egy fél citrom levével édesítés nélkül. Mármint ezeket akartam elvinni magammal a munkába. De erre sajnos már nem került sor.
Ugyanis közbejött egy rendhagyó esemény.
Aznap délután már nem volt sok étvágyam, aminek örültem is. Délben kimaradt az ebéd, délután kb. 4-kor ettem egy gyümölcsös joghurtot. Este fél 8 felé pedig ittam egy kis gyümölcslevet. Aztán a kádban lemosdattam a párom vállát és hátát. 2 hete műtötték a vállán, ezen a héten szedték ki a varratait. Zuhanyoznia csak holnaptól szabad, addig jobb, ha nem éri közvetlen víz a műtét helyét. Azaz én esténként körbemosogatom, az orvos meg minden másnap kötést cserél. Ma lekerült a kötés, holnaptól zuhanyozhat.
Ezután én is megfürödtem, hajat mostam, majd leheveredtem tv-t nézni.
„Kellemesen ellazító” film ment a tv-ben: Egy sorozatgyilkos fiatal lányokat kábított el saját lakásukban, miután beszökött a felelőtlenül nyitva hagyott ablakokon. Az elkábítást követően lábuknál fogva fellógatta öket, és kiszedegette a belsõ szerveiket. Már említettem a páromnak, hogy elalvás elött ajánlottabb volna természetfilmeket nézni, vagy zenecsatornára váltani. Párom azonban rendíthetetlen.
Véleménye szerint az a zenecsatorna, amit én szeretek, szörnyűbb klippeket nyom, mint a horrorfilmek, és arra a zenére képtelenség elaludni. (metál-music)
Egyszóval maradjunk a vesézös sorozatgyilkosnál.
Ekkor belehasított egy éles fájdalom a derekamba.
Gondoltam magamban: ekkora baromságot! A tv-ben boncolják élve szegény lányt és nekem fáj a vágás néző létemre.
De nem volt túl vicces. Egyre jobban fájt és nem akart elmúlni. Párom megkérdezte, hogy mi a baj, mert teljesen szokatlan, ha nekem valamim fáj. Ha beütöm valamimet, azt sem nagyon érzem meg. Most meg csak itt fekszem, nézem a tv-t és fájok.
Ekkor este 9 volt. Bő fél óra múlva már mászkáltam körbe-körbe a fájdalomtól. mint a mérgezett egér. Párom ekkor gyengéd erőszakkal behozta a ruháimat, hogy öltözzek, mert bevisz a kórházba. Annyire fájtam, hogy nem tiltakoztam.
Krems an der Dounau. Ott a csodaszép nagy kórház. A Duna másik oldalán Furthoz képest, ahol mi lakunk. Kb. 15 percnyire.
Mire a kórházba értünk, 10 óra volt. Tőlem nem nagyon kérdezősködtek, csak vizeletet vettek és ultrahangoztak. Szerintük vesekövem van, ami miatt a vizelet nem tud a veséből kiürülni, ez okozza a fájdalmat. Engem rákötöttek egy infúzióra, osztrák páromat meg kikérdezték, mikor kezdődtek a fájdalmait, meg voltak-e elötte panaszaim. Közben kaptam 3 fájdalomcsillapító injekciót, de a fájdalom fütyült rá.
Az ügyeletes doktornő rendkívül kedves volt velem. Simogatta a fejem, vigasztalt, hogy mindjárt hatni fog a fájdalomcsillapító, meg kapok egy olyan infúziót, ami kihajtja a gonosz kis vesekövet. Olyan kicsi, hogy magát a követ nem is látni, de biztos, hogy dugulást okozott, mert a veseburkom tele van folydékkal.
infuzio.jpgEgész éjjel nem tudtam aludni a fájdalomtól, pedig nekem nagyon magas a fájdalomküszöböm. A gyerekszülések fájdalmai ehhez képest enyhe sajgások voltak. Más fájdalmaim meg eddig nem nagyon voltak életemben. Főleg nem ekkora.
Èjjel csak ringattam magam, rázogattam a lábam, hátha úgy kevésbé érzem, de semmi eredmény. Hajnalban kimentem wc-re. Azaz inkább kibotorkáltam Ekkor már nem csak a derekam, hanem a hasam is nagyon fájt. A hasam mellesleg eléggé megnövekedett tegnap este óta. Visszafelé menet úgy éreztem magam, mint tavaly, mikor még Bécsben laktam, közvetlenül elájulás elött egy metró-liftben vérplazma-adás után.
A vérplazma-adás amúgy jó bizniss. Hetente lehet menni és minden alkalomkor 20 EU üti a markom. Söt X.-ik véradás után bónusz, aztán egyre több bónusz.
Az első „bónusz” után történt, hogy hazafelé menet elájultam a U3 (Hármas metró) egyik liftjében. Egy kedves fiatal pár térített magamhoz, elkísértek ahhoz a metróhoz, amivel utazni szerettem volna. Ugyanis ez a Stephan-Platzon történt, ahol éppen azon igyekeztem, hogy az egyes metróvonalról átszálljak a hármasra. Csak átszállás közben sajnos elájultam a liftben. A fiatalember még a saját felbontott kólájával is meg akart itatni. Ez is nagy szerencsém az életemben. Eddig soha nem találkoztam zsebtolvajjal, senki nem ütött le, nem erőszakoltak meg, nem kötekedtek velem az utcán. Csupa kedves és segítőkész járókelő, mosolyogva érdeklödő utasok a buszmegállóban, a babakocsit segítőkészen fel-és lesegítő emberek a villamoson (bébiszitterként dolgoztam Bécsben). Tehát nem panaszkodhatok Bécsre sem.
Több „bónuszra” már nem kerülhetett sor, mert a párom az eseményről értesülve betiltotta a vérplazma-bizniszt, majd hogy biztos lehessen a dolgában, elköltöztetett magához a meseszép kis településére Bécstöl kb. 80 km.-re.
Biztos ami biztos, engem nem lehet kiszámítani, inkább ellenőrzése alá vont.
Na visszatérve: szóval ájulás elött éreztem ezt az állapotott, mint most, a wc-röl visszafele botorkálva. Gondoltam: hurrá! Mindjárt el fogok ájulni és akkor legalább tudok aludni egy kicsit. Csak az ágyamig jussak el. Így is lett. Szerencsémre az ágyam közvetlen az ajtó mellett volt.
Másnap reggel a vizitnél megtapogattak, csóválták a fejüket. Rögtön azt kérdezték, hogy nem vagyok-e terhes. Nem. Nem is lehetek? Nem hiszem. 3 nap múlva lesz vérzésem, aminek minden jele adott. Pattanások, mellfeszülés, stb.
Akkor jött először az érdekes kérdés: Mi történ velem VALÒJÀBAN? Mert a párom elbeszélése szerint semmi, de kellett, hogy valami baleset történjen velem.
Van-e olyan, amiröl a párom nem tudhatott, esetleg ő bántalmazott-e?
Először azt hittem, hogy nem jól értek valamit németül. Miért kellene egy vesekő miatt elöbb balesetet szenvednem? De nem tudtam semmi érdekes sztorit mesélni, csak az igazságot.
 
korhazporta.jpg
Később előkerült egy magyar orvos is, és elismételte magyarul is ezeket a kérdéseket. Mint utóbb megtudtam, Dr. Sterlik Gábor, osztályvezető főorvos, aki Sopronból származik.
Neki is elmondtam, hogy nem, semmi nem történt velem. Tegnap dolgoztam, aztán otthon virágaimat gondozgattam, tojásokat festegettem, kidekoráltam velük az asztalt. Aztán megettem a joghurtomat, fürödtünk, tv.-t néztünk, és kezdődtek a fájdalmak.
 
 
Orvos: Tehát kitartok amellett, hogy semmi balesetet nem szenvedtem.
- Nem szenvedtem. Egész délután otthon voltam a lakásban.
- Nem estem le a lépcsőn?
- Nem.
- Esetleg a párja nem bántalmazta, amit nem akar elmondani?
- Nem. A párom még hangos szóval sem bántalmaz, nem hogy megütne.
- Mert elmondom Önnek, hogy az én diagnózisom alapján nem veseköve van, hanem megsérült a veséje, ami most vérzik. Ilyen sérülések autóbalesetekben történnek, vagy ha valaki pl. leesik a lóról. Vagy brutális verés során. Minden esetre most csinálunk egy Ct-vizsgálatot, és vérkép vizsgálatot.
Eközben feliratozta egy nővérke az ágyamat.  „Nüchtig”-nek tituáltak, ami alatt azt kell érteni, hoigy infúzión kívül más táplálékot ne is reméljek.
 
ct.jpgÚgy is lett. Vérvétel, CT-mesemasina. De ide már kerekes hordágyon szállítottak, mert mozdulni sem tudtam. Már nem csak a hasam fájt, de a bordáimat is nyomta valami. Meg a szívemet.
Gondoltam: pont ezt érezhették az Alian áldozatai, mielött a „nyolcadik utas” kikelt a gyomrukból. Csak nem ilyen hosszadalmasan.
 Egy óra múlva ismét levittek megismételni a CT-t. Ismét vért vettek.
 
 Közben bejött egy doktornő, aki felmérte a szokásrendjeimet.
Fogyasztok-e alkoholt vagy valami egyebet, szedek-e valamilyen gyógyszert, dohányzom-e, allergiás vagyok-e valamire, meg hogy volt-e életemben valami problémám az altatás miatt (műtét elötti altatás). Könnyű dolga volt velem a mindenre nemleges válasszal. Sajnos a feltett kérdések alapján egyre világosabb lett, hogy szándékukban áll engem megműteni, annak ellenére, hogy nem látják a vesekövet.
Ez a gyanúm a második CT-és vérkép vizsgálat alapján beigazolódott.
Ismét megjelent a magyar orvos és elém rakott egy lapot.
-       Ezt a lapot alá kellene írnia, miszerint beleegyezik a veséje eltávolításába.
-       Ki kell venni a vesém? Miért?
-       Azt még nem tudjuk, hogy miért, mert rejtélyes az eset. Fél órával ezelött még reménykedtünk, hogy ez nem lesz szükséges, de az ismételt CT-és vérkép vizsgálat szerint egyértelmű, hogy Önnek megsérült a veséje, amiből folyamatosan távozik a vér a hasüregébe. Sőt, a lépe is megsérült. Hihető, amit állít, hogy nem szenvedett balesetet, mert semmi külsérelmi nyomot nem találtunk. Èpp ezért fogalmunk nincs mi történhetett. Ilyen esettel eddig még nem találkoztunk. Megpróbáljuk megmenteni a vesét, amennyiben ez lehetséges, de az operációhoz hozzá kell járulnia. Kérem, mihamarabb, mert ha nem, akkor 1 órán belül el fog vérezni.
-       Tehát van én megyek, vagy a vesém.
-       Pontosan erről van szó.
-       Rendben. De szeretném, ha felhívná a páromat, és elmondaná neki, hogy mi történik velem. A telefonszámát megadta, mint kapcsolattartó családtagét.
-       Sajnos ez nem lehetséges. Csak törvényes férjnek vagy vérszerinti családtagnak adhatunk ki információt az egészségi állapotáról.
-       Doktor Ùr, kérem! Ön is magyar. Nekem itt Ausztriában nincs rokonom, csak a párom és családja a közvetlen hozzátartozóim. Ha most velem bármi történne, a családom soha nem fogja megtudni, miben hunytam el. Felhatalmazom Önt, hogy mindenről tájékoztassa a párom, még a beavatkozás elött.
Az orvos erre még picit habozott, de rábólintott. Aláírtam a beleegyező nyilatkozatot.
Aztán vittek is a műtőbe. Ezen rövid idő alatt azon elmélkedtem, lehetséges, hogy most meg fogok halni és nem tudtam elbúcsúzni a családomtól, a gyermekeimtől.
A fiam és kisebbik lányom Magyarországon vannak, a nagyobbik lányom Angliában dolgozik. Jön a húsvét és nem fogunk találkozni többé. Na nem.. ezt nem szabad hagynom, mert biztos nagyon fájna nekik, ha annyit sem mondok, hogy kellemes ünnepeket , hanem ehelyett rejtélyes okokból feldobom a talpam.
Kisvártatva megjelent az orvosom, és megnyugtatott, hogy a párom épp a kórház felé tart, beszélt vele, de szerinte nem nagyon fogta fel, amit az orvos mondott neki.
mutet.jpgKözben megkaptam az altató-injekciót, úgyhogy én sem tudtam többet felfogni.
Este az intezíven ébredeztem. Beengedték hozzám a párom és anyósom, akik a eddig az ébredésemre várakoztak. Nagyon gyengének éreztem magam, a kezem is alig bírtam emelni. Ennek ellenére, mikor először kinyitottam a szemem, meg voltam győződve róla, hogy a munkahelyemen vagyok a konyhában (házvezetőnőként dolgozom a párom főnökénél) csak azt nem értettem, miért fekszem a konyhában egy magas ágyon infúziókra, katéterekre meg csipogókra kötve. Hiába a munkamániából gyógyíthatatlan vagyok. Ki tudja, hogy mikor állhatok újra munkába?
 
Párom egy sort vitázott velem, hogy nem is távolították el a vesém, valamit rosszul érthettem. Mondom neki, dehogynem. Mindent jól értettem, mivel magyarul beszélt velem az orvos. Meg a rettenesen fájdalom is bőven a felére csökkent, nyilván arányosan a veséim számával. Mondtam a páromnak, keresse Dr. Gabor Sterlich doktor urat, ő fel van hatalmazva arra, hogy tájékoztatást adjon az állapotomról és a műtétemről. Látogatásom után fel is keresték. Mama szerint a párom ezt követően egész este a balkonon üldögélt könnyek közt és nem szólt semmit. Valami nagyon brutális dolgot közölhettek vele.
Na összegezzük a Hold-diétám menetét: Megvolt az első nap, a tisztítókúra. Elég erős tisztítás, melynek során megtisztították a szervezetemet a bal vesémtől.
Pontosan nem tudom miből állt ezen a napon az étrendem, mert különböző infuzíókat kaptam és mint később kiderült egy vérkonzervet is. Igazi vámpír-menü.
A vérátömlesztés nem azonos a diétában előírt gyümölcslével, de önhibámon kívül bűnöztem. Az infúzió belefér az „előkészítő tisztító” programba.
 
welcome.jpg
 
 
 
Másnap, szombat, március 24.
Hajnalban elutazhattam ágyastul az intenzívről az urológiai részlegbe.  Még mindig „Nüchtig” voltam. Azaz infúzió-diétás.
 
 
 
 
 
 
Ehhez képest a Hold diéta:
 
2. nap
„Gyümölcsnap”
 
Egyél másfél kg friss gyümölcsöt három részre elosztva. Délben és este a gyümölcssalátába kerülhet néhány kocka zsírszegény sajt, vagy némi sovány túró.
 
Na szép. A vérkonzerv jóváirva a sovány kockasajt meg a némi sovány túró javára.
Másfél kiló gyümölcs??? Mikor eszem meg annyit egy nap alatt? Gyümölcsöt szívesen, de másfél kilót? Valamit elírtak.
Mindegy, kár ezen elmélkedni. Ma még Nüchtig vagyok infúziós-menün.
Mozdulni alig tudtam, de nem is volt érdemes, mert a mozdulgatástól nagyon fájtam.
Kórházi hálóing volt rajtam, a takarómon egy kis nejlontasakban meg minden, ami műtét elött rajtam volt: gyűrű, nyaklánc, alsónemű. A saját nevemen kívül a párom neve is, eligazításként, hogy kinek kell átadni az értékeimet, ha velem esetleg valami történne. Szerencsémre ez az esetleg nem következett be.
Aludni is tudtam elég jól, hála a belémpumpált csodalöttyöknek.
 
korhazi-szoba.jpgReggel körülpillantva észleltem, hogy az ablak mellett fekszem, amely egyenest egy pici zöld leveleit bontogató fa koronájára tekint. Előtérben az ablak párkányán egy tavaszi virágcsokor selyemvirágokból. Ez nyomban felüdített.
 
 
Kórházi szoba, Krems L.K.
 
 
Èszrevettem, hogy vannak szobatársaim is. Közvetlen a mellettem lévö ágyon egy kedélyes idős anyóka, mellette egy éppen hazafelé készülődő hölgy, vele szemben egy fekvő idős néni, velem szemben az asztalnál meg üldögél egy nővérke és olvasgat.
Meg is szólítottam, hogy lenne olyan kedves, hogy a telefonomat a közelembe juttatná?
Pattant is készségesen, és előbányászta a táskámból a telefont.
Később megtudtam, hogy nem is nővérke, hanem a harmadik betegtársam egy fehér köpenyhez hasonló pizsamafelsőben. A szomszéd nénim is nagyon készséges volt, mindig kérdezgetett, hogy lenne-e valamire szükségem?
A vizit gyors volt, nem sokat kérdeztek. A hét végi vizitek már csak ilyenek. Meg minek is kérdezgessenek, mikor senki nem tudja, mi történt velem. A többi úgyis kiderült az ismétlődő vér-és vizeletvizsgálatból. Lázat és vérnyomást is mértek folyamatosan. Minden vizsgálati eredményem normális és egészséges volt.
Szombat délután két nővérke kiszabadított az ágyból, és jobbról-balról átkarolva sétáltattak. Elsétáltattak egy szoba-mérlegig a folyosó végére, ráállítottak, amitől kissé sokkot kaptam: 71 kiló!!!! Ez meg hogy a fenébe? Bejövök mit sem sejtve 66 kilóval, azóta Nüchtig vagyok, megszabadítanak egy vesényi súlytól, ennek ellenére 5 kilót híztam!
Hihetetlen! Ez a Nüchtig-diéta jobban hizlal, mint egy sertéshizlalda.
Holnaptól ráadásul nem leszek Nüchtig, még etetni is fognak. Segítség! 80 kiló leszek, mire innen szabadulok.
 
3 nap, Vasárnap, március 25.
 
Kórházi folyosó
korhazfolyoso.jpgMa reggel már kis nővéri segítséggel  ki tudtam kecmeregni az ágyból, de eléggé megéreztem minden mozdulatot. Kisétáltünk a wc-re, mert ugyan még katéterre voltam kötve, de egyéb szükségleteim is voltam. Ennek nagyon örült a nővérke, mert szerinte az emésztés nem indul meg „normál” esetben ilyen gyorsan a mütét után. Csakhogy én nem vagyok „normál” az esetemet tekintve. Ezt nem ő jegyezte meg, csak én úgy magamban. A szokásos infúzióm mellé kaptam reggelire 6 szem kétszersültet gyümölcsteával, ebédre grízgombóclevest meg egy piskótaszeletet, vacsorára pedig egy csésze zöldbabkrémlevest meg egy csésze őszibarackpürét.
Az infúziókoktél kb. napi 2 liter alapfolyadékon túl egy kisebb adag gyulladáscsökkentő, egy fájdalomcsillapító és egy antibiotikum beadagolásából állt.
Na nézzük ehhez képest a mai napra előírt Hold-diétát:
 
3. nap
„Zöldség”
Ebédre és vacsorára párolt, grillezett sárgarépa, illetve héjában főtt burgonya. Lencse vagy bab is fogyasztható, de mértékkel és sok salátával. A cékla kipréselve éppúgy fogyasztható, mint salátának. A zöldségből pedig ízletes leves is főzhető.
 
Itt még meg kell említenem az alapszabályokat is, amit eddig kifelejtettem:
 
Alapszabályok
 
1. Minden reggel igyál meg egy pohár langyos vizet. Ez beindítja az emésztést.
2. Délig csak friss gyümölcsöt egyél.
3. Tízórai és uzsonna 1-1-doboz kefir, vagy 0%-os gyümölcsjoghurt.
4. Az ebéd és a vacsora mindig ugyanaz legyen.
 
Hip-hip-hurrá! Nem ittam reggel langyos vizet, ennek ellenére beindult az emésztésem. Délelötti gyümölcs helyett itt a fincsi gyümölcstea ízesítés nélkül.
Tízórai meg uzsonna joghurt. Ezt meg kell mondanom a páromnak, hogy szerezzen be joghurtot. Leginkább bifiduszosat. Ebéd meg vacsora ugyanaz. Ez picit rázós lesz, mert nem hiszem, hogy „Krems an der Dounau Landesklinik” az én kedvemért át fogja írni a számomra előírt fitness-programját.
Na akkor fogjuk fel úgy, hogy Wellnes hétvégét és hétközbét töltök egy Fitness-Hotelben, ahol számomra előírt diéta szerint diétázhatok. Bízzunk abba, hogy elhízni nem fogok, mert olyant még nem hallottam, hogy valaki meghízott volna egy kórházban vese-eltávolitás után.
 
Zuhanyzókabin minden szobában
tusolo.jpgReggel voltam zuhanyozni is, de még elég rendhagyó módon. A nővérke egy székre ültetett a zuhany alatt és megvárta, amíg letusolok és megtörölközöm. Ezután segített felhúzni az egyenhálóinget. Minden nap frisset kaptunk friss kötéssel és kórházi fehér harisnyákkal. Ezek elég szorosak voltak, de állítólag szükségünk van rá a trombózis elkerülése végett. Ma még gyenge voltam, ki is hagyták a mérleget. Ebből kifolyólag nem kaptam sokkot a súlyom miatt.
A hat szelet kétszersültet beosztottam egész napra. A gyümölcstea egy kedves kis kancsóban mosolygott rám egész nap. Innom kellett, különben a nővérkék folyamatosan felszólítottak erre. A mellettem fekvő nénike időnként mellém penderült és töltögetett nekem a kancsóból a bögrémbe. Ètvágyam nem volt.
Az ebédre kapott grízgombóclevessel megbirkóztam, de a porcukros csodaszép piskótaszeletnek csak integetni tudtam. Különben sem szerepel ehhez hasonló a Hold-diétában. Bepakoltam a kedvest egy szalvétába, majd hazaküldtem őt  Ominak vacsorára. Omi a párom nagymamája, aki még tud magyarul, holott immár 66 évvel ezelőtt deportálták családostul Magyarországról, mint nem kívánatos svábságot. Sajnos rajta kívül senki nem tud magyarul. De magyarul ő sem beszélget velem, csak németül. Ennek ellenére elküldtem neki a piskótaszeletem.
Bár semmi éhséget nem éreztem az ötödik szelet kétszersült után, mégis elém tették a vacsit. A fitness-hotelomban du. 5-kor van a vacsora, ami ideális, de túl hamar az uzsonna után, amit az ötödik számú kétszersült képezte.
Nagy nehezen végeztem a csésze zöldbabkrémlevessel. Vegyük úgy, hogy ezt fogyasztom a lencse vagy bab helyett.  A zöldbab egyébként nagy kedvencem.
Aztán várnom kellett másfél órát, amíg a gyomrom úgy döntött, hogy hajlandó befogadni az őszibarackpürét meg a hatodik számú kétszersültet a sok saláta meg a párolt zöldségek helyett.
Vétkes lélek! Itt zabálok este 18 óra után, aztán nem tetszik, hogy hízok.
 
A kép nem illusztráció, hanem a saját kezeim
kezeim.jpg
 
Viszont holnapra azzal kecsegtetnek, hogy leveszik a „főmenüs” 2 literes infúziót az étrendről és „csak” a fájdalomcsillapítót meg az antibiotikumot fogom infúzióban kapni. Èpp ideje. A kezeim rettenetesen bedagadtak, aztán miután lement a daganat, mindenütt lila meg kék vagyok. Már nem lehetett megtalálni a vénáimat. Hiába no, a személyiségem nem adott arra, hogy kórházban kivesézzenek majd utókezelgessenek.
 
 
4. nap, hétfő, március 26.
Mai előírt Hold-diéta:
 
„4. nap
„Hús”
 
Pulyka vagy csirke grillezve, párolva sok zöldséggel. Ezen a napon a tízórai és az uzsonna lehet egy-egy főtt tojás, vagy 5-8-dkg sajt.”
 
 korhazi-kaja.jpgA menüt ilyen tálalásban kaptuk a kórházban
Na lessük csak meg, mi az én mai fitness-menüm? Különös személynek számítok a többiekhez képest. Nekik szabad választani 3 különböző menü közt, amik közt van egy vegás, meg kettő másik. Nekem meg nem szabad, mert én kérdés nélkül kapom a „leicht-diät” azaz könnyed-kímélő étrendet. Ezt viszont senki más nem rendelheti meg. Kiváltságos személyre szabottság!
Nagyon helyes! Minden zsírt, cukrot meg sajnos ízesítést nélkülöző menü, ami pont belepasszol a fogyókúrámba. A mai napra a következő:
Reggeli: 3 szelet fehér kalácskenyér+gyümölcstea
Ebéd:tökkrémleves, natúr párolt hal petrezselymes főtt krumplival és bébirépával, Desszert: vaníliás krémtúró
Vacsora: spárga-tofu, zöldfüszeres szósszal+barna kenyér
Na neee.. Rögtön a reggelinél ledöbbentem. 3 szelet fehér kalács?? Egyet sem szoktam reggelire megenni, nemhogy hármat!
Mi ez a sok étel? Kinőttem a tinédzserkorból, hogy egy nap ennyit falatozzak.
De biztos nem valami nagy adagok, hiszen kímélő diéta.
Tévednem kellett. A reggeli 3 nagyon fincsi kalácsból egyt sikerült leküldenem, a társai mentek haza omit látogatni.
Az ebédre tökkrémleves egy egész csészényi volt. Ezt még legyőztem, aztán megkóstoltam a többi finomságot és gyorsan visszatettem rájuk a fedőt.
Reméltem, hogy nem ellenőrzik ki mennyit (nem) evett, mert ha ezt felfedezik, akkor biztosan visszakötnek az infúzióra.
A krémtúrót a tálcáról áthelyeztem az éjjeli szekrényemre azzal a szándékkal, hogy majd meguzsonnázom az egy-egy főtt tojás helyett. Fehérje-fehérje. Cukor úgysincs benne, csak vanília-aroma.
 
Spárgatofu zöldfüszeres szósszal
tofuschnitzel.jpg
 
 
 
 
 
 
Ilyent sem láttam még életemben.
 
 
 
 
A délelőtti vizitnél bejött a főorvos is hozzám, aki engem személyesen operált.
Közölte azt, ami eddig tény: a bal vesém felrobbant, kettérepedt a felső része. Eközben megsérült a lépem is. Még nem tudni pontosan mi okozta, de egy kisebb ciszta volt a vesém ezen területén, ami szintén teljesen szétroncsolódott. Ezalatt sok vért vesztettem, ami miatt vérpótlást kaptam. Àllapotom mindezek ellenére
rohamosan javul. A jelenlegi vérképemmel minden rendben. A vesét elküldték laborvizsgálatra, majd ha visszajön az eredmény, akkor fognak többet tudni a „detonáció” okairól. Megvizsgált, majd közölte a nővérekkel, hogy a műtéti katétert el lehet távolítani, de a másikat még hagyják, mert nem ajánlott gyakran felkelnem az ágyból pipilni. Ezután odalépett hozzám a magyar orvosom is és kérdezte, hogy mindent megértettem-e? Mondom neki, ez a detonációs rész kissé homályos. Mondja erre ő, hogy egyelőre a főorvos úrnak is homályos, mert ilyennel még nem találkozott sem ő, sem más ebben a kórházban, de lehet, hogy a szakmában sem. Igen, jól értettem: a vesém felrobbant. Magától és belülről, külsö ráhatás nélkül, ezzel megrepesztve a lépemet is.
Továbbá elismerték, hogy neki volt igaza az elvérzéses teoriával. Nagyon sok vért vesztettem, de mivel ez nem tudott a testemből eltávozni, meg lehetett menteni. Kiszivattyúzták a szervezetemből, átszürték valami gépen és visszapumpálták belém. Ezen kívül kellett még egy idegen vérkonzervet is kapnom. Azaz: vérátömlesztést kaptam saját magamtól.
Ezen a napon már zuhanyozhattam egyedül. Szék nélkül, állva, minden segítség nélkül. Csak a kötéscserék meg a harisnyák felhúzását végezte a kis-nővérke: Linda.
Nagyon kedves spanyol származású tanulólány. Kb. 16 éves lehet.
Rajtam gyakorlatozhatott, mert én a „rendes” nővérek szerint kivételesen jó páciens vagyok, aki minden kezelést meg macerát zokszó nélkül visel.
Ettöl a megjegyzésen hízott a májam, de csak visszafogottan, mert hízni akartam a legkevésbé. Viszont igyekeztem Lindát gyakran dicsérni, mert tényleg ügyes volt.
noverke.jpgEzen a napon még egy meglepetés ért. A folyosón botorkálva (mert miért is ne botorkáltam volna az ágynyugalom ellenére katéterrel a kezemben) találkoztam egy eddig ismeretlen nővérrel. Névcimkéje alapján román hangzású vezetéknévvel. Megkerdeztem őt, hogy hozna-e nekem még egy kancsó teát? Erre rámmosolygott, és megkérdezte, honnan jönnem. Mondom neki, Furthból. Nem, ő nem így érti, hanem úgy, hogy honnan származok, milyen nemzetiségű vagyok? Mondom neki, hogy magyar, Magyarországról. Mire ő magyarul folytatta: Akkor jó, mert én is, csak én Erdélyből. Persze, hogy hozott nekem teát, de egyben le is cseszerintett, hogy mars vissza az ágyba, ott a nővérhívó csengő az ágyam fölött, azt nyomogassam a növérek személyes keresgélése helyett.
Délután bejött a párom, mama és papa is. A szülők a hét végén nem látogattak, mert húsvéti vásár volt a kultúrotthonban és mind a két nap ott büféztek. Ezen azt kell érteni, hogy nyugdíjas éveikben gyakran és szívesen végeznek karitatív munkát, mint sütés-főzés, pultos munka, kézimunka. Időnként én is részt veszek ebben.
Hoztak nekem joghurtot. Ezt megvacsoráztam a barna kenyérszelettel. A tofus szeletet a zöldfüszeres szószzal inkább kihagytam. Az uzsira elfogyasztott krémtúró után elég küzdelem volt lenyomni a barna kenyérszeletet joghurttal.
 
 
5. nap kedd, március 27.
 
A Holddiéta értelmében:
5. nap
„Tészta”
 
Az ebéd és a vacsora lehet paradicsomos vagy ananászos pizza, vagy főtt tészta zöldséggel.
 
 
Jujj... Pizza, főtt tészta.. de a Hold biztos tudja. Teliszalámis óriáspizzával meg lábosnyi főtt tészta köretes szaftos husikkal a párom szokott este 10-kor diétázni.
Jó neki. Ha a tele lábossal méreckedik, akkor üti meg a 65 kilót. Igaz, nem túl magas, de nálam azért magasabb. Bármit falhat bármikor, egy dekát sem hízik.
Nézzük mi az én mai kórházi menüm:
 
Reggeli: koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle
Ebéd: Grízgombócleves, natúr párolt csirkemell, rizs, kínai kel-saláta, almakompót
 
zoldfuszeres.jpgVacsora: zöldfüszeres túró zöldsaláta-levélen + 2 szelet barna kenyér
 
 
 
 
 
 
Reggeli rendben, ezt iszom otthon is, de vajas-lekváros zsemle nélkül.
Ebéd: Aha...Ma adják a húst, mikor az én diétám szerint tegnap volt húsnap. Ejnye-bejnye... Semmi tészta sehol. Hacsak nem a reggeli zsemle meg az esti barna kenyér. Jajajj.. Tejeskávé lemegy, mert az megszokott. Zsemle marad. àtütetemeztem őt tízóraira. Ennek következtében ebédre bőven elég volt a grízgombócleves. A grízgombócot ki is neveztem „tésztanapnak”.
A csirkemellet megkóstoltam négy szem rizzsel meg egy falat kínai-kel salátával.
A kompótot félretettem uzsonnára. Mondanom sem kell, emiatt vacsoarkor csak szemeztem a túróval. Azért megtettem a tölem telhetőt: ügyesen kihúztam a zöldsaláta levelet a túró alól, és megettem a barnakenyérrel meg a natúrjoghurttal. Persze csak később, mert soha nem voltam éhes.
 
A kórház a másik oldalról nézve
korhaz-az-ovaros-felol.jpgMa végre kivették a katétert. Végre sétálhattam kedvemre. El is sétáltam a mérlegig, és tapasztaltalhattam, hogy 67 kiló vagyok. Jojo-effekt visszafelé is jár.
Valószínüleg haskötés, hálóing meg papucs nélkül már most 66 vagyok.
Korai volt az örömöm, hogy megszabadulok az infúziótól. Abban az értelemben igen, hogy nem csöpögtetnek belém 2 liternyi löttyöket, mert úgy szétmentek a vénáim, hogy nincs mit szurkálni. Ezeket most iszogatnom kell vagy injekciókban kapom. Ilyenek, mint antibiotikum, vérhigító, hashajtó, fájdalomcsillapító, este meg altató.
Még mindig gyenge vagyok a vérveszteségtől.
Mama délután bejött a párommal és elmesélte, hogy együtt volt a húsvéti büfézés ideje alatt egy altatós nővérrel, aki meg vasárnap délután önkéntes pincérkedett. A hölgy jelen volt a műtétemnél. Először nem tudta ki vagyok, de mikor mama mondta, hogy engem pénteken műtöttek, akkor a hölgy beazonosított. Elmondta mamának, hogy ő még életében nem látott annyi vért, mint amit az én hasüregembe kiömölve. Kb. 15 órán át véreztem, kész csoda, hogy akkor még mindig éltem.
Tehát a rengeteg vér töltötte nagyra a hasam, akarta agyonnyomni a szívem, ettől fájtak a bordáim is, és a vérveszteségtöl ájultam el péntek hajnalban. Tényleg kezdem a szervezetem kitartását csodálni. Mama szerint ne mászkáljak, ne keljek fel, mert nem hiányzik, hogy elszédüljek és elessek. – Mondja szegényem délután, mikor én eznap már hajat is mostam egyedül a zuhany alatt állva.
 
A mentőhelikopter felszállásra készen
mentohelikopter.jpgTovább fokozandó a vérveszteséget, ezen a napon megjött a havi vérzésem is, ami a vérhigítók hatására elég erősen megvolt.
Hát jó, nem futkosom. Csak néztem a szomszéd nénit, ahogy ő futkos.
Elkezdtünk beszélgetni. Kiderült, hogy őt is vesére műtötték, neki is ki kellett venni. Ennek 2 hete. Csütörtökön mehet haza. Na gondoltam, nem semmi. Futkos ide-oda mütét után ez az anyóka. Reménykedhetek, hogy akkor hamarosan én is így fogok. Kérdezi tőlem, hogy hány éves vagyok. Mondom neki: 46 múltam. Mondja ő meg 80, de hogy engem harmincasnak nézett. Mondom neki, köszönöm, de én sem néztem őt 80-nak. Más még veseeltávolítás nélkül is bottal csoszkorál 80 évesen, ö meg futkos, mint egy nyuszi. Erre elneveti magát...eredeti fogsorral. Alig kaptam szikrát. Milyen lehetett ez a néne ifiasszonynak, ha még 80 évesen is tűzről pattant menyecske? Egyébként elég sok lánya és 2 fia is van, akik családostul naponta látogatták. Ajánlgatták neki, hogy kinél lakjon a mama a kórház után. De nem akart senkinél sem lakni, de hozzájárult, hogy naponta látogassák otthonában.
Egyedül lakik a cicájával. Megáll az eszem. Lehetnek még új példaképeim.
Ezen a napon egy napra kaptunk egy megfigyeléses szobatársat a nénim mellé.
A szőke hölgy, akit nővérkének néztem, hazamehetett. A helyére jött egy kedves fiatalos asszony, kb. velem egyidős. Velem szembe pedig jött egy szőke rövid hajú szemüveges hölgy, aki ismerősnek tűnt.
 
 
6.nap szerda, március 28.
 
A Hold-diéta szerint:
 
6. nap
„”Rizs”
Zöldséges vagy gombás rizottó.
 
Ehhez képest ma:
 nap: injekciós vérhigító, hashajtó-és altató szirup + tabletták (fájdalomcsillapítás+antibiotikum)
Reggeli: : koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle
Ebéd:”Piskótaszeletes”leves, Zöldségfelfújt fejessalátával, kapros joghurtöntet, őszibarack-kompót
Vacsora: 7(!)vékony szelet marhasonka, morzsasajt”Pikotta” két szelet barnakenyér
 

sonkas.jpg

Még véletlenül sincs ma rizs! De a zöldséges rész az stimmel.
Kíváncsi voltam a piskótaszeletes levesre. Nohát lehettem is, mert ilyent még életemben nem láttam. Egy csésze levesben ázdogált egy kocka alakú grízfelfújt-alakzat. Megkóstoltam, aztán ennyiben maradt az ismerettségünk. A zöldségfelfújttól volt némi félelmem. Pár napja én is eléggé fel vagyok fújódva. Nem kellemes érzés, de még fáj is. Ezért inkább csak a salátát ettem meg és az öszibarack kompótot.
A szemben fekvő ismerős szőke hölgy minduntalan figyelmeztetgetett, hogy ennél többet kellene ennem. Ja, tudom, de mit csináljak, ha nem megy?
A délutáni látogatáson kiderült, hogy honnan ismerős a szőke hölgy. Ugyanis az én nőgyógyászom látogatta meg a fiával. Mikor elment, mondom a hölgynek, hogy hiszen ez az én nőgyógyászom volt! Mire ő: igen, én meg az asszisztense. Hát innen volt ismerős. Mama váltott is pár szót vele, mivel mamának és nekem ugyanaz a nőgyógyászunk.
Az első ágyra a megfigyelös hölgy helyére egy testes középkorú asszony érkezett.
Infúziós kezelést kap 2 napra, ahogy mondta. A szembe szőke hölgy is meg a mellette lévő is infúziós kezelésen vannak.
 
Bejárati váróterem és társalgó

eloter-varo.jpg

 
7. nap, csütörtök, március 29.
 
A Hold diéta szerint ma:
7. nap
„Hal”
Bármilyen tengeri herkentyű lehet párolva, sütve, grillezve. A köret zöldség legyen.
 
Ehhez képest ma:
Àltalános:  injekciós vérhigító, hashajtó-és altató szirup + tabletták (fájdalomcsillapítás+antibiotikum)
Reggeli: koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle
Ebéd:karalábé-krémleves, szarvasragu zsemlegombóccal, körteszósz
Vacsora: burgonyasajt  2 szelet barna kenyérrel
 
szarvasragu.jpgSemmi hal. Ebéd szarvasragu.. Hm, ez jól hangzik. De miért nincs hozzá valami saláta? Minden más mai menühöz van fejessaláta, csak pont az enyémhez nincs.
Nosza elmentem könyörögni a magyar nővérkéhez, hogy eszközöljön ki nekem az ebédhez egy adag fejessalátát, mert azt nagyon szeretem. Susie nővér rábólintott, így délben nekem is volt salátám a szarvasraguhoz. Igaz, nem fejessaláta, hanem kínai kel. A többiek is azt kaptak a fejessaláta helyett, amivel a napi menü kecsegtetett minket. De nagyon finom volt az is a szarvasraguhoz. Ebből többet ettem két kanálnál. Föleg a salátát ettem meg mind.
Vacsorára a burgonyasajtot a párom által behozott joghurttal helyettesítettem.
Ma a szomszéd nénim hazamehetett. Frissen, fürgén, fiatalosan.
A szemben fekvő hölgyek este tv-t néztek. Nekem jobb még mindig nem felkelni és a széken ücsörögni. Inkább a számítógépemen néztem magyar humoristákat a youtubon.
 
 
8. nap péntek, március 30.
 
Hagyom a Hold-diétát, ami ma kezdődne ismét méregtelenítéssel. Helyette élvezem az injekciós vérhigítót, hashajtószirupot meg fájdalomcsillapító tabletták egyvelegét.
Reggeli: koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle
Ma megjött a laboreredmény.
Igen, a vesém felrobbant. A ciszta, aminek a robbanás okát gyanították, nem volt nagyon kivizsgálható, mert csak foszlányai maradtak meg. Nagyon kevés és pici darabok. Továbbra is rejtély az eset. Jobbnak látták, ha teljes kivizsgálást tartanak nálam, mielőtt még egy terorrista akcióba lép a szervezetemben. A szívemet már kivizsgálták az operáció elött közvetlen, meg utána is folyamatosan megfigyelték az intenzíven. Az tökéletes. Mára betervezték a tüdőröntgent meg az ultrahangos  nőgyógyászati vizsgálatot. Hát igen. Normálisok autóbalesetben veserepedeznek, paranormálisok felrobbantják magukat időzített cisztával
 
rontgen.jpgA tüdőröntgenre letoltak egy kerekes széken. Igen, szó szerint kerekes szék, nem pedig tolószék. Olyan szék, mint egy irodai kerekes szék. Egészen a röntgen elé toltak, majd ott hagytak. Aztán beszólítottak és megröntgeneztek. Isteni volt két ólomlapocskával a kezemben pózolni szemből és profilból. Nem hittem volna, hogy így legyengültem. Aztán üldögéltem egy sort a röntgen elött egy táblával a kezemben, miszerint végeztek velem és elvihető vagyok. Egy beteghordó fel is figyelt a táblára és vissza is tologatott.
Alig szusszantam egyet, jött értem a „kisnővér”, hogy megyünk a nőgyógyászhoz. Semmi kerekesszék, csak úgy sétafika. Aztán leültetett és elviharzott azzal, hogy neki most vissza kell menni, de én ügyes vagyok, visszatalálok, ha kész vagyok. Na, ez a lány még nem ismer engem. Térkép nélkül még a teljesen sík és beépítetlen területen is képes vagyok eltévedni. Beletörődtem, hogy legrosszabb esetben a szobám meglelése helyett sétélni fogok egyet a Duna-parton. Csodálatos koratavasz van, a Duna (Dounau) másik felén meg ott van a kolostor alatt az új otthonom.
 
Furth bei Göttweig Krems felöl nézve
krems-felol.jpg
 
Fél 12 volt, mire beszólított a nőgyógyász. Bemutatkozott, majd megkért, hogy vetkőzzek. Hmmm??? Ultrahangos vizsgálathoz? Mire ő: Neem csak ultrahangos, hanem teljes kivizsgálás. Ajajajjj... a nőgyógyászati vizsgálat amúgy sem a kedvenc szabadidős programom, hátmég ilyen beavatkozás után! De nem volt kegyelem. Doktor bácsi először manuális vizsgálat során mondta mikrofonba, hoyg mit tapaszt(al), majd jött a kamerás vibrátor. Azt nézhettem én is a képernyőn. Minden ok, két kis pár miliméteres, ártalmatlan pici aliant fedezett fel az orvos, de egyik sem jelentős.
Persze azért jegyezzük fel őket, de kizárt dolog, hogy ezek felrobbantsák a hasam.
Csoda! Egyből visszataláltam a szobámba, pedig a nőgyógyászat meg az urológia nem is ugyanazon az emeleten van. A szobatársaim megvártak engem az ebéddel.
 
turogomboc-eperszosszal.jpgEbéd: Zsenge krumplileves, túrógombóc eperszósszal, vaníliapuding. Ez aztán a kalóriabomba!
De nicsak, nem hiszek a szememnek. Nekem a mai ebédhez is szolgáltattak egy adag salátát. Azt sem tudtam, sírjak-e vagy nevessek? Vajon mihez egyem? A túrógombóc+eperszósz kreációhoz, vagy a vaníliapudinghoz? Megettem külön. Nagyon kedves velem ez a Wellnes-hotel, és mindössze napi 12 Eu-ért!
Vacsora: Krumplipüré krémsajttal keverve snittlinghagymával. + barnakenyér.
Ebből a krümplipüré krémsajttal mérsékelve, a barnakenyér meg a joghurttal.
 
 
9. nap, március 31. szombat:
 Az injekciós vérhigítók helyétől már mindkét felkarom teljesen lila.
Ma már csak hashajtószirup és tabletták. Altatót többé nem kérek!
Tegnap délután ugyanis hazamehetett a testes asszony is és  helyette éjjel bekerült egy fiatal anyuka, akinek el kellett az epéjét távolítani. Szegény nagyon el volt keseredve. A szembenfekvő nőgyógyász-asszisztensnő mesélte, hogy a férje is bent volt hajnalban meg egy egészen fiatal csecsemő. Èn nem érzékeltem, mert este altatót kaptam. Annyit észleltem, hogy behoznak egy fiatal nőt, aztán aludtam is tovább. A továbbiakban egy éber álomban azt álmodtam, hogy a fiatal nő 2 másik tinédzserrel cseverésznek, a nővérke rájuk szól, hogy halkabban legyenek, aztán a két látogató elmegy. Tanulság: nem szabad több altatót elfogadnom, mert nem szeretem, ha nem vagyok magamnál.
Ma reggeli a szokásos koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle.
A fiatalasszony hosszasan csendben sírdogált. Reggeli vizit után odamentem hozzá beszélgetni. Azon szomorkodott, hogy a kislánya csak 2 és fél hónapos, és ő nem lehet vele. Nem szabad emelnie sem, így nem tudja a kislányt magához ölelni.
Délelött a fiatal férj aztán behozta a kis Leoniet, és anyuka mellé fektette. Nagyon szép és csendes kislány.
Ebéd: Krumplikrémleves, töltött borjúszegy salátával. Nekem +1 saláta. Fantasztikus! Egyiket mind meg is ettem. De a mandarinkompót már nem ment le. Az maradt délutánra.
schwarzwurzelsalat.jpgVacsora: Feketegyökér joghurtöntettel, 2 szelet kenyérrel. Ez finom saláta volt, rendesen ettem belőle.
Nagyon érdekes, hogy ezt sem ismertem azelőtt, pedig nagyon finom saláta egy növény gyökeréből. Bár spárgát sem gyakran ettem odahaza. Sőt, bevallhatom, hogy a spárgát, csak mint madzagot ismertem, nem mint főzeléknövényt. Idekint gyakran készítek és szívesen eszem párolt spárgát holland-mártással.
 
 
Esténként a korai órákban mindig tudtam egy kicsit a nagyobbik lányommal msn-en beszélgetni. Persze megkérdeztem előbb a szobatársakat, hogy zavarja-e őket, de senkit nem zavart a beszélgetésünk.
este fél 9-kor átmentem a két szemben fekvő szobatársamhoz tv-t nézni. Hang nélkül néztek valamit nagy érdeklődéssel. Legnagyobb elképedémre a táncversenyt figyelték hang nélkül. Ok, hogy a kórházban nem szabad hangosan zenét hallgatni, de táncverseny zene nélkül.... 2 perc után inkább lefeküdtem aludni.
 
 

ovaros-ejjel.jpg

Krems Òváros (Krems-Altstadt) éjszakai kivilágításban

 
10 nap, április 1. vasárnap
Még mindig injekciós vérhigító, hashajtószirup és tabletták. Kérdeztem, hogy otthon kell-e valamit szednem, de nemleges választ kaptam. Hurrá! Holnap mehetek haza.
Reggeli: a megszokott koffeinmentes tejeskávé, vajas-lekváros zsemle.
Aztán délelőtti punnyadás, amit sok sétával igyekeztem múlasztani. A barnahajú szembeszomszédom hazamehetett. Maradtunk négyesben az asszisztensnővel, a fiatal anyukával meg az ajtó melletti ágyhozkötött idős nénivel. Rajta is gyakran csodálkoztam: teljesen le van gyengülve, időnként a teljes izomsorvadás megakadályozása céljából sétáltatják és kéztornáztatják. Nem tudják hazaengedni, a jövő hét múlva megy rehabilitációs intézetbe, mivel a családtagok közül mindenki dolgozik és senki sem tud a néni mellett lenni. Mindezek ellenére a néni derüs, viccelődik. Pedig időnként nagyon rosszul van. Lelkipásztor is látogatja, egy evangélikus hölgy. Készülnek együtt a húsvétra.
Ma a fiatalasszony is kedélyesebb. A férje délelött is, délután is behozza és mellé fekteti Leoniet.
 
gemusestrudel.jpgEbéd: Tésztaleves, 
 
Zöldséges rétes, zöldfüszeres szósszal, fejessaláta, piskóta.
Nekem 2 fejessaláta. Meg is ettem mind a zöldséges rétes feléhez.
 
 
 
 
 
 
 
 
Délután a párom megkért, hogy holnap, ha hazajöhetek, nehogy megemeljek egy táskát is. Szóljak neki, hogy mikor jöhetek, ő elötte itt lesz és összepakol.
Már lemehetnék az udvarra is sétálni a látogatóval, de a hét vége elég hideg lett. Párom nem engedi, nehogy megfázzak. Szerinte otthon majd üldögélhetek a balkonon kedvemre a virágaim közt. Remélem ez a hét végi lehülés nem teszi tönkre a virágzó növénykéimet. Húsvétra mondanak nagyon erős lehülést. Meg havat is. Remélem ez a hír csak áprilisi tréfa.
Vacsora: Zöldséges szelet joghurthöntettel, barnakenyér .
Ebböl: joghurtöntet meg barnakenyér. A zöldséges szelet nem muszáj, hogy felfújjon álmomban.
 
 

dunakanyar.jpg

A Duna-kanyar helyi változata nem messze tőlünk
 
 
11. nap, április 2. hétfő
Utolsó szokásos reggelim meg szokásos vérhigító injekció.
Reggeli után érkezett egy új hölgy a barnahajú szembeszomszédasszony helyére. Egy szociálpedagógus. Gyorsan kihasználtam az alkalmat és megkérdeztem, hogy mit is csinál egy szociálpedagógus? Mert sok helyen láttam a hirdetésekben, hogy keresik őket, de nem tudtam, mi a reszortjuk. Nahát, megtudtam, hogy kb. az, mint nálunk a gyermekotthoinban dolgozó gyermekgondozó. Beszélgettünk, és a hölgy fellelkesített, hogy az én meglévő végzettségeim alapján biztos lehetek abban, hogy vissza fogok térni a szakmámba. Ha tetszik a szociálpedagógusi munkakör, ott mindig van hiányzó munkaerő.
A viziten megtudtam, hogy ma egykor hazamehetek. Ezt rögtön megtelefonáltam a páromnak.
Ebédre már „rendes” menük közül válszthattam. Választottam egy zöldséglevest meg valami rizseshúst – természetesen salátával- meg valami gyümölcspürét desszertnek. Megettem, de nagyon lassan telt az utolsó 1 óra.
Szobatársaim segítségével egy helyre raktuk a táskáimat és összepakolásztam emelgetés nélkül. Egykor jött a párom mamával, és búcsút mondva a szobatársaimnak, lesétáltunk az autóhoz. Ma bezzeg már újra meleg van! A természet ez alatt a 10 nap alatt levelekre és virágokra fakadt. Tele volt a levegő illattal és fénnyel.
 
viragzo-fak.jpg
 
Tavasz!
 
 
Ha másért nem jó ez a hosszas kényszerpihenő, ami most rám, arra biztos jó, hogy hosszasan gyönyörködhessek a tavaszban. A balkonra kiülhetek, ahonnan a kiskertre láthatok meg a szomszédben most virágzó barackfákra.
Túléltem én is, ahogy a természet is mindig túléli a csapásokat.

A diétám nem egészen úgy zajlott, mint terveztem, de hazautazás elött  63 és fél kg. lettem. Nem nagy súlyveszteség, de a semminél több. Mostmár jöhet a húsvét!

A balkonom                                           

hpim1597.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 206518
Hónap: 2089
Nap: 103