Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarítás és egyéb házimunka, mint zsírégetés

2012.05.13

 Műtétem elött házvezetőnőként dolgoztam a párom főnöke családjánál.

A fürdőszobában álló digitális mérleg alapján döbbentem rá, hogy 1-2 órás takarítási munka alatt akár 1 kilogramot is le tudok adni a testsúlyomból. Nyilván ez főleg a test víztartaléka, de a fizikai munka közben valóban jelentős mennyiségben égnek a kalóriák is.

vidaman.jpgEnnek tudatában az unalmas házimunkák talán könnyebben elvégezhetők, ha arra gondolunk, hogy nem csupán a lakás lesz szebb és tisztább, de közben égetjük a kalóriákat. Lendületes és dinamikus házkörüli munkák a szakértők szerint ugyanolyan hatásosak lehetnek a szervezetünkre, mint egy fitnisz program. Íme a zsírégető házimunkák listája, néhány hasznos tippel.

Szinte minden háztartásban muszáj rendszeresen takarítani, mosni, vasalni.felmosas1.jpg Ezeket a tevékenységeket modern háztartási gépezetek és tisztítószerek egyszerűbbé tették, mégis kevés ember akad, aki örömmel és lelkesedve végzi el ezeket a feladatokat. Pedig ha a modern tisztítószereket félretesszük, a heti takarítás egy kimondottan jó edzés lehet! Különösen hatásos a porszívózás, portörlés és felmosás.

Egy órás általános, könnyed házimunka is kb 200-250 kalóriát éget.

A tippeket a tuttitippek.hu weboldalon fedeztem fel.

Nagytakarítás

ablakpucolas.jpg Évszakonként ajánlatos az ablakpucolás, szőnyegtisztítás, függöny tisztítás stb. Ezek meglehetősen fárasztó és időigényes munkák, hiszen komoly mozgást, nyújtózkodást, verejtékezést igényelnek. De nicsak: egy húsvéti és karácsonyi nagytakarítás közben több mint 1000 kalóriát is elégethetünk!

 

Kalória-égető táblázat

 A következő házimunkák kalóriaégető értéke egy 68 kilós, 35 éves egyénre értendők, és 30 perces tevékenységet igényelnek. Akik súlya több, azok több energiát égetnek – akiké kevesebb, azok szervezetében a kalóriaégetés mértéke is alacsonyabb.

 .

Házimunka

kcl/30 perc

Ablaktisztítás

125

Padló súrolás

130

Vasalás

70

Porszívózás

120

Ágyazás

68

Mosogatás

78

Portörlés

85

Seprés

112

Teregetés

73

Főzés

85

Autó mosás

115

Lépcsőzés

260

renoval.jpgLakás-felújítás, barkácsolás

Tisztasági festés, barkácsolás remek zsírégető gyakorlatok lehetnek. A következő kalória lista bizonyítja ezt:

Barkácsolás

kcl/30 perc

Bútortologatás

205

Festés

100-150

Tapétázás

130

Fűrészelés kézzel

250

Csiszolás-smirglizés

150

Csempézés

150

 

kert.jpgKertészkedés

A kertészkedés az egyik legjobb általános fitnesz program. Nem csupán friss levegőn vagyunk, de az ásás, gyomlálás, hajolgatás, cipelés, ültetés stb minden porcikánkat megmozgatja. Kertes házakban muszáj a kert állandó fenntartása – amely a szakértők szerint sokkal hatásosabb, mint egy fitnesz terem.

Bevallom, az összes közül ez a nagy kedvencem.

 

Kertészkedés

kcl/30 perc

Általános (metszés, gyomtalanítás stb)

140

Kertásás

200

Gereblyézés

146

Fűvágás

187

Faültetés

150

Hólapátolás

204

Favágás

207

 

Tippek

zenere.jpg ■Élvezetesebbé tehetjük a házimunkát, ha közben zenét hallgatunk. Végezzük a tisztítási gyakorlatokat a ritmust követve, miközben mozgathatjuk a csípőnket, lábunkat is. Táncoljunk, forogjunk, pörögjünk is!

 

 

 

 

 

 

felmosas.jpg■Súrolási gyakorlatok nagyon jól karbantartják a karizmokat – a padlót mossuk fel kézzel, négykézláb, az utóbbi a hasizmokat is edzi. Továbbá spray helyett alkalmazzunk hagyományos pasztákat, súrolószereket.

 

 

 

vasal.jpg■A vasalandó ruhákat hagyjuk a kosárban, nyújtózkodva hajoljunk le értük.

 

 

 

 

foz.jpg ■A sütés-főzés is nagyon jó edzés lehet, különösen a szeletelés, pucolás, habverés és tészta-gyúrás.

 

 

 

 

lepcso.jpg■A lépcsőzés nagyon jó a comb és fenékizmokra, így a heti takarítást úgy állítsuk össze, hogy sokat szaladgáljunk fel-le a lépcsőn (ha van). Lakótelepi lakásban élők a szemetest gyalog vigyék le, ne a liftben! Ez vonatkozik a bevásárlótáskákra is.

 

 

bevasarlas.jpg■A bevásárlás is nagyon jó zsírégető funkció. Nem csupán a bevásárlótáskák, kosarak cipelése, de maga a boltról-boltra való talpalás, a heti bevásárlás is kalóriaigényes. A nehéz táskákat a boltból-autóig, vagy kocsitól-lakásig súlyzóként is alkalmazhatjuk, ezekkel a karizmainkat gyúrhatjuk!

 

 

portorles.jpg■A házimunkák nem csupán égetik a bevitt kalóriákat, de karbantartják a szív- és érrendszerünket, felgyorsítják az anyagcserét és elősegítik a máj tisztító funkcióját. A házimunkák nagyon jó gyakorlatok lehetnek a testünk fitnesz szintjének fenntartásához, kalóriaégetéshez, azonban komoly alakformálást ne várjunk el!

 ■Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a rendszeres testmozgás, a jelenlegi szakvélemény heti 5×30 percet ajánl. A zsírégető házimunkák kipipálhatnak ebből hetente egy órát! És még tisztább és szebb is lesz az otthonunk..

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 201451
Hónap: 723
Nap: 19