Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Függönymosás

2013.04.15

Függönymosás

Függönymosásról: tavaszi nagytakarítás alkalmával nem maradhat el a függönyök kifehérítése.

 

 fuggony.jpgHófehér függöny és ruhák

A szódabikarbónával a ruhák sokáig megőrzik makulátlan fehérségüket, ráadásul a szódával a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod.

A szódabikarbóna meglepően sokféle módon alkalmazható a ruhák mosásánál

A függönyök esetében kifejezetten ajánlott a használata:

Egy lavórba szórj 500 gramm szódát, majd oldd fel tíz liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, mosd ki a szokott módon, de a mosódobba szórja fehérítő sót vagy bóraxot.

 

 

Tudtad?
Ha a függönyök a cigaretta füstjétől sárgák, akkor érdemes sót használnod a fehérítéshez. Meleg vízbe szórj negyed vagy fél kiló sót – a fehérítendő textil mennyiségétől függően -, és ebben áztasd néhány órán át, majd mosógépben mosd ki.

Hogyan használd gépi mosásnál?

Egyszerűen szórj 4-6 evőkanál (kb.6 kg töltetű ruhánál) szódabikarbóna port a mosógép dobjába, a szennyes ruhák közé.

Extra tipp:

A frissen fehérített ruhákat lehetőleg szabad levegőn szárítsd meg, és akkor, amikor a nap is éri. A napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.

 

feherseg.jpg

 

Fehérítésre jó még…..

A textíliák fehérítésére kiváló még a fehérítő és folttisztító só. A fehérítő só optimálisan 50°C-on tünteti el a foltokat, de már 40 °C -tól használható. (Előáztatásnál már 30°C-on kifejti hatóerejét.) Ha 40°C-on mosol, és időd engedi, akkor érdemes felfűtését követően megállítani a mosóprogramot, és egy ideig állni hagyni a függönyöket. Fehérítésre jó még a bórax.

Használat:

A bórax és fehérítő só esetében is ugyanúgy járj el, mint a szódabikarbónás fehérítésnél. Azaz 4-6 ek port szórj a mosógép dobjába.

 

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 203180
Hónap: 809
Nap: 15