Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Veszélyes termékek a háztarásban

2013.04.14

Veszélyes tisztítószerek

Forrás:

 

Tóth M. Ildikó: Olcsóbban házilag

Barty Phillips: Nagy háztartáskönyv

1111 hasznos tanács háziasszonyoknak és férfiaknak

Könczey Réka, S. Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz

  

A vegyszerek hatásai

A tisztítószerek nagy része tartalmaz ammóniát folttisztító hatása miatt. Az ammónia gyakran okoz allergiás kiütéseket, légzési nehézséget. Maró és ivóvízszennyező hatása miatt veszélyt jelent környezetünkre.

 

Bútorfény

A bútorfényező szerek, amelyek spray és folyékony formában kaphatók, többnyire szintetikus anyagokból (mint pl. szilikonok) és oldószerekből állnak. Gyakran adagolnak hozzájuk mesterséges illatosító anyagokat, amelyek teljesen feleslegesek, és szennyezik a levegőt. Az emberi szervezetre nézve mérgező, allergén anyag, valamint nagy valószínűséggel rákkeltő hatással is rendelkezik.

 

Fémtisztító szerek

Gyakran tartalmaznak maró ammóniákat és mérgező ásványolaj-származékokat. Használatukkor kellemetlen gőzök is felszabadulhatnak. Mérgezőek, légzési nehézségeket, bőrkiütést okoznak, maró hatásúak és gyúlékonyak.

 

Fertőtlenítő szerek

A fertőtlenítő szerek legtöbbje fehérítő anyagokat (pl. klórt, fenolt, krezolt, és egyéb hasonló származékokat) tartalmaz. A felsorolt szerek erősen mérgezők, és maró hatásúak, légzési nehézségeket okoznak, valamint az ivóvizet is szennyezik. Más fertőtlenítő szerek baktériumölő anyagokat tartalmaznak, amelyek nem mérgezők ugyan, de elpusztítják a mikroorganizmusokat. Néhány levegőfertőtlenítő spray-hez trietilén-glikolt adnak. Ez szükségtelen, és csak a légszennyezést növeli.

 

Folyékony tisztítószerek

Ezek olyan erős vegyszereket tartalmaznak, mint az etanol, ammónia, formaldehid és a klór. A felsorolt vegyszerek mindegyike káros a környezetre és a szervezetbe kerülve halált okoz. Mérgező, légzési nehézséget és bőrkiütést okoz, maró hatású és ivóvízszennyező.

 

Tűzhelytisztítók

A legtöbbjük marónátronból készül, tehát erősen mérgező és maró hatású. A nem maró hatású folyékony tisztítószerek pedig más, környezetkárosító vegyszereket tartalmaznak, mint például a bőrpanaszokat okozó erős lúgok. Jelentős mértékben szennyezik az ivóvizet is.

 

Marónátron (nátronlúg)

Kémiai neve: nátriumhidroxid. Nagyon erős lúg, erősen mérgező, légzési problémákat okozó, és maró hatású vegyszer. Leggyakrabban eldugult lefolyók tisztítására használják. A kályha- és a WC -tisztító szerek egyik gyakori alkotóanyaga. A mosogatók lefolyócsövét soha ne akarjuk marónátronnal tisztítani, mert vegyül a zsiradékokkal, és a csőben kemény szappanszerű anyaggá alakul, amitől a cső eldugul. Az itt felsoroltakhoz hasonlóan szintén ivóvízszennyező hatással rendelkezik.

 

Mosogatószerek

A mosogatószerek mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat tartalmazó szerek. Gyakran foszfátot is tartalmaznak, ami károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok a szennyvizekben található anyagokat lebontsák, és hasznosítható formában a talajba visszajuttassák. A mosogatószerektől bőrünk kiszárad. Ezen kívül olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a szervezet kiszáradását gyorsítják, ugyanis gyorsítják az élelmiszerekben gyakran előforduló rovarirtó szerek maradékának megkötését.

 

Rozsdátlanító

A kereskedelemben kapható rozsdátlanító szerek mérgező és maró hatású foszforsavat és oxálsavat, valamint gyúlékony oldószereket tartalmaznak. Az emberi szervezetre nézve mérgezők, allergiát, bőrkiütést okoznak.

 

Súrolópor

Leggyakoribb alkotórészei: az iszapolt kréta, vagy habkő, fehérítőszeres ezüsthomok, mosószerek és illatosító anyagok Mérgező hatásúak, az ivóvízbe jutva erős szennyező hatást fejtenek ki.

 

Szőnyegtisztító szerek

Mosószereket és lúgokat tartalmaznak, amely a csatornába kerülve nagymértékben szennyezi a környezetet.

 

Vízkőoldó

Ammóniákból, és egyéb maró hatású vegyszerekből készítik. Mérgező, légzés nehézségeket, allergiát, bőrkiütést okoz, óriási mértékben szennyezi az ivóvizet.

 

WC-tisztító szerek

Mint a fehérítőszerek nagy többsége, a WC-tisztító szerek is gyakran tartalmaznak erősen maró hatású nátriumhypokloritot (klórt). A klór nagymértékben szennyezi a folyók és tavak vizét, felborítja a vizek baktériumegyensúlyát, és az ember számára is mérgező.

 

Aceton

Az aceton ásványolajból elállított oldószer. Mérgező, légzési nehézségeket okoz, erősen gyúlékony.

 

Denaturált szesz

A denaturált szesz alapanyaga az etanol, amelyhez más adalékokat is kevernek (pl. festéket). Erősen gyúlékony. Másik alkotóeleme a metanol. Ez mérgező, és ha a szervezetbe kerül, vakságot okoz. Lefolyóba tilos önteni, rendkívüli mértékben szennyezi a vizeket.

 

Fehérítőszerek

A háztartási fehérítőszerek alapanyaga egy klórvegyület, a nátriumhypoklorit. Ezeket a szereket különböző erősségben állítják elő. A nátriumhypokloritot nem szabad forró vízbe tenni, mert mérgező gőzök keletkeznek.

 

Molyirtók

A molytalanító szerek csak egy ideig hatnak, DDT-t vagy naftalint tartalmaznak. Mindkét anyag azután fejti ki mérgező hatását, miután a szervezetben felgyülemlett. Mérgező, bőrkiütés okoz, ivóvízbe jutva fertőz.

 

Mosószerek

A legtöbb mosópor fehérítőszereket, foszfátot, illatosító anyagokat, mesterségesen előállított adalékanyagokat és gyakran enzimeket tartalmaz. Ezek az anyagok együttesen nagymértékben szennyezik a vizet, ekcémát és más bőrpanaszokat okoznak, illetve gátolják ezek gyógyulását. Egy részük csak forró vízben fejti ki hatását, ami energiapazarlás.

Mérgező, nagy valószínűséggel rákkeltő, és gyúlékony.

A kereskedelemben kapható mosóporok és folyékony mosószerek több-kevesebb környezetkárosító anyagot tartalmaznak. A mosószer annál jobb és annál kevésbé szennyez, minél kevesebb hatóanyagot, enzimet tartalmaz, és hideg vízben való mosáshoz is alkalmas. Kézi mosáshoz használjunk forró vízben oldott szappant. Ha kemény a víz, adjunk hozzá mosószódát. Mosóporvásárláskor foszfátmentes mosóport vegyünk, és mindig csak az előírt mennyiség felét adagoljuk.

 

Naftalin

Ezt az illóolajokat tartalmazó folyadékot kőszénkátrányból nyerik. Tartalmazza a denaturált szesz, néhány festék, lakk és a viasz politúr. Mérgező, gyúlékony, károsítja az ivóvizet.

 

Vegytisztító szerek

Ezek a vegyszerek könnyen meggyulladnak, és különböző mértékben mérgezők. A legtöbb folttisztító triklóretánt vagy perklóretilént tartalmaz. Meleg hatására mérgező gőzök keletkeznek belőlük. Bőrkiütést, légzési nehézségeket okoznak. Erősen maró hatásúak.

 

Háztartási benzin

Ezt a színtelen oldószert ásványi sók keverékéből nyerik. Többek között festékhígításra és zsírtalanításra használják. Gyúlékony, mérgező, a bőrből elvonja a természetes olajokat, és allergiát okoz. Nem elhanyagolható az ivóvízre gyakorolt káros hatása sem.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 198750
Hónap: 1220
Nap: 31