Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrtípusok

Bőrünk típusa
 
Bőrünk nem különböző színű és típusú. Nem egyformán reagálunk a napsütésre vagy az időjárásra. Van akit egy könnyű tavaszi napsütés is "lekap", van aki órákat tölthet a nyári Nap alatt leégés nélkül. Vigyázni kell azonban mindenkinek a napozással. Sajnos egyre károsabb az UV-sugárzás mértéke. Délidőben senkinek sem ajánlatos a tűző napon tartózkodni!  
 

Mi jellemzi az érzékeny és a túlérzékeny bőrt?

Az érzékeny és problémás bőr reakciói nagyban eltérnek a normál bőrétől.  Az ilyen túlérzékenységgel együtt járhat bizsergő, égető, olykor viszkető érzés. 

Néhány esetben kísérő tünet lehet a kipirosodás is. Ez olyan túlzott reagálása a bőrnek a külső és belső hatásokra, mely normál esetben nem okoz bőrirritációt. Például számos külső fizikai hatás (UV sugárzás, hideg-meleg, szél), különböző kémiai hatások (kozmetikumok, szappan, víz, környezetszennyezés), pszichológiai okok (stressz és különböző érzelmi állapotok), illetve a hormonális állapot változása is kiváltó oka lehet a reakcióknak (menstruációs időszak).

Az érzékeny és problémás bőr olyan hatásokra is reagál, melyekre más bőrtípusok nem. Az ilyen jellegű túlérzékenységnek az az oka, hogy az irritált, problémás bőr toleranciaküszöbe alacsonyabb, mint más bőrfajtáké.  

 Minél érzékenyebb a bőr, annál alacsonyabb a tolerancia képessége.       

 A bőr toleráló képességének csökkenéséért és érzékenységének utólagos súlyosbodásáért két dolog felelős: Elsősorban az, amikor az érzékeny és problémás bőr epidermiszének védőrétege megsérül. Ez a jelenség vezet a bőr kiszáradásához és esetleges érzékenységéhez, ennek következtében az irritációt okozó anyagok beszívódnak a bőrbe. Másodsorban pedig, a szabad gyökök túlzott termelése jellemzi az érzékeny és problémás bőrt, mellyel párhuzamosan megjelennek a gyulladást okozó molekulák, valamint a citokinok kiválasztása is rendellenesen magas lesz.

 

Bőr színe és fényérzékenysége szerint jellemző európai bőrtípusok:

1. Bőrtípus:Kelta típusú. bor.kelta.jpg

Elterjedése Európában 2%

 

Fényre nagyon érzékeny.

 

 

 

 

 

bor.vilagos.jpg2. Bőrtípus:Világos bőrű európai típus.

 

Elterjedése Európában 12%

 

Fényre közepesen érzékeny.

 

 

 

bor.sotet.jpg

 

 
3. Bőrtípus: Sötét bőrű európai típus.
 
 

 

Elterjedése Európában 78%

 

Fényre kevésbé érzékeny

 

 

 

 

 

 

bor.mediterran.jpg4. Bőrtípus: Mediterrán bőrtípus:

 

Elterjedése Európában 8%

 

Fényre alig érzékeny

 

  

 

 

Bőr minőségét jellemző bőrtípusok:

 

 

normal-bor.jpg

Normál bőr:

Ez az ideális bőrtípus, tehát nagyon kevesünknek van, szinte csak a kisgyerekeknek a kamaszkor előtt. A bőr felülete hidratált, egészséges, nincsenek problémák rajta. Hidratálásra és esetleg ránctalanításra van szükség.

 

zsiros-arcbor.jpg

Zsíros bőr:

Még letisztítás után is fénylik. A pórusok tágak, pattanások és mitesszerek jelenhetnek meg rajta. De minden rosszban van valami jó is, ez a bőr ráncosodik a legkésőbb. Ezt a bőrtípust olajmentes termékekkel kell hidratálni. 

 

 

vegyes-arcbor.jpg

Kombinált vagy vegyes bőr:

A T vonalban, a homlok, orr, áll területén zsírosabb, tágabb pórusú a bőr. Itt előfordulhatnak mitesszerek, pattanások. Az arc két oldala, normál vagy száraz, esetleg hámló felületű. Ez a leggyakoribb bőrtípus. A kozmetikum feladata a hidratálás, és a T zónában az olajosság csökkentése. 

 

szaraz-bor.jpg

Száraz bőr:

Az arcbőr vékony, száraz, feszül, hámlik, kivörösödik. Pórusok kicsik és zártak még a T zónában is. Ennél a bőrtípusnál alakulnak ki a leghamarabb a ráncok, ereszkedik meg a bőr pl. az áll vonalában. Feltétlen szükséges a hidratálás és a ránctalanítás.  

szaraz-kezbor.jpg  A száraz bőrt mindenképpen kezelni kell, mert kezelés nélkül gyorsan öregszik, ráncosodik. A kezünk is jelzi a bőr víz- és zsírhiányos szárazságát, még előbb, mint az arcbőr! Érdemes a kézbőrünket is mindig szem előtt tartani!

  
 

 

 

Kiegészítő bőrtípusok:

erett-bor.jpg


 

Érett bőr:

Normál és szárazbőrnél 35, vegyes és zsíros bőr esetén 40 éves kor felett mondjuk a bőrre, hogy érett.

Ez a bőr érzékenyebb, elvékonyodott, rugalmatlan, száraz és húzódik. Megjelennek a ráncok, hámló foltok, májfoltok, és lelassul a felhám regenerálódása.

Ennek a bőrnek erőteljes ránctalanító és hidratáló anyagokra van szüksége.

erzekeny-bor.jpg

 

Érzékeny bőr: 

Ez a bőr nagyon gyengéd ápolást igényel. A nem megfelelő bánásmód, irritációt, hámlást, piros foltokat okozhat. Csak nagyon kíméletes kozmetikumokat használhatunk az gondozására.

problemas-bor.jpg

 

Problémás bőr: 

A problémás bőr leggyakrabban a tinédzser és a fiatal felnőtt korosztály jellemzője. A bőr zsíros, mitesszeres, pattanásos, súlyosabb esetben gyulladt. Ezt a bőrt gondosan kell kezelni, mert hibák maradhatnak a pattanások helyén. Téves kezelés a bőr szárítása, ellenben hangsúlyt kell helyezni a hámlasztásra és a hidratálásra.

 

 

 

 

 

Menüpontok

Cikkek

Az érett-idős hatású bőr

2013.06.03

Az érett-idős hatású bőrápolása

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 201629
Hónap: 736
Nap: 25