Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Méregtelenítés

2013.05.29

 

Manapság hiába szeretne az ember egészségesen és teljesen méreganyag-mentesen táplálkozni, sajnos a tartósítóanyagok csaknem minden készen vásárolt termékben jelen vannak.

meregtelenites.jpg


 Így bizton állíthatjuk, hogy a méregtelenítés, egy tisztítókúra elvégzése mindenkinek javasolt!
  A béltisztítás és méregtelenítés egészségünk megőrzésének és helyreállításának szempontjából létfontosságú.
Tavasszal különösen fontos, mivel a tél folyamán többnyire mellőznünk kell a friss gyümölcsök fogyasztását. Szervezetünk pedig a hideg miatt zsírpárnákat halmoz fel, ami természetes védelem a hideg ellen. Melegben erre a párnára sincs már szüségünk.

 

 

 

A tisztítókúra pozitív hatásai:
• a szervezet megtisztul a méreganyagoktól;
• fogyás, testsúlycsökkenés;
• felesleges testzsír feloldása;
• megnövekedett életerő és vitalitás;
• jobb emésztés, keringés;
• pihentetőbb, nyugodtabb alvás;
• jobb anyagcsere;
• fokozott ellenálló képesség a betegségekkel szemben;
• fényesebb haj, erősebb körmök;
• megnövekedett akaraterő és eltökéltség;
• tisztább gondolkodás, memória javulás.
 emesztorendszer.jpg


Ezen felöl, ami egészségügyi szempontból feltétlen szükséges a szervezetünknek:
A rosszul működő bélrendszer az emésztési problémák mellett szabad utat enged a különböző kórokozóknak, vírusoknak és gombáknak, így hozzájárulva olyan testi problémák és kóros állapotok kialakulásához, melyek látszólag az emésztőrendszertől teljesen függetlenek.

Amikor valaki régóta kínlódik olyan problémákkal, mint pl. puffadás, tartós hasi panaszok, lelassult anyagcsere, elhízás és még sorolhatnánk, egy jó és hatékony tisztítókúra nagyon sok jelen és jövőbeli szenvedéstől és költségtől mentheti meg az embert!

Fontos tudni, hogy a szervezet magától is méregtelenít, ilyen például az izzadás, a vizelet és a székletürítés is. Így sokszor elég, ha mi egyszerűen csak támogatjuk ezt a folyamatot és megvédjük a méregtelenítő szerveink egészségét.

 

Tisztítókúra felsőfokon (Master Cleanse) - Gyakorlati útmutató

 

 

Vigyázat, eléggé radikális, de orvosilag tesztelt kúra!

 

konyv.jpgAz oldalon ismertetett tisztítókúra (Master Cleanse, azaz tisztítókúra felsőfokon) forrása Stanley Burroughs. A tisztítókúra elkezdése előtt - a teljes megértéshez - ajánlott az erről szóló könyv elolvasása. (A tisztítókúra Neera kúra néven is elterjedt.)

 

A tisztítókúra célja a test természetes méregtelenítő képességének helyreállítása. Az alább ismertetett tisztítókúra nem böjt, hanem egy méregtelenítő egészségprogram. Noha igaz, hogy a kúra nélkülözi a szilárd élelmiszereket, mindazonáltal a tisztítókúra limonádé fogyasztása biztosítja a szervezet energia, vitamin és ásványi anyag ellátását, így a program nem az éhezésről és a teljes nélkülözésről, hanem kifejezetten a méregtelenítés optimális megvalósításáról szól.

 

 

 

Tisztítókúra felsőfokon

- Hozzávalók (A 10 napos tisztítókúra kellékei):

• 40 db citrom • 2,5 liter biojuharszirup • 0,25 kg jódozatlan tengeri só • 70 gramm őrölt cayenne-bors • hashajtó tea (10 filter) • tiszta víz

 

 

the-master-cleanse-diet.jpg

1. A tisztítókúra időtartama

A tisztítókúra optimális időtartama 10 nap (hosszabb ideig lehet csinálni). A 10 napos tisztítókúra végig méregtelenítő üzemmódban tartja a szervezetet, s így a kúrát maximális eredménnyel zárhatjuk.

Természetesen, ha valamilyen oknál fogva valaki nem tud 10 napig kitartani, a néhány napos tisztítókúra is hasznos, és segít felkészíteni a szervezetet, hogy a későbbiekben végig lehessen csinálni a teljes 10 napos méregtelenítést.

A legjobb hosszú távú hatást úgy lehet elérni, ha a 10 napos tisztítókúrát fél évente megismételjük.

2. Hashajtó tea fogyasztása

hashajto-tea.jpg

A tisztítókúra megkezdése előtti este - majd ezt követően a kúra végéig minden este - igyál meg egy pohár hashajtó teát. A szenna vagy szennát tartalmazó gyógytea jó választás lehet. A hashajtó tea serkenti a belek összehúzódását, és így segíti a belekben lerakódott szilárd salakanyagok felaprítását. A hashajtó tea azért is hasznos, mert a méregtelenítés alatt fontos, hogy legalább naponta egyszer ürítsünk székletet. 

3. Reggeli átöblítés

sos-viz.jpg

A tisztítókúra alatt minden reggel igyál meg 1 liter vizet, amiben feloldasz két csapott teáskanál jódozatlan tengeri sót. A vizet egyszerre idd meg, és a fogyasztását követő fél óráig még ne igyál mást. A sós víz fogyasztását követően maradj toalett közelben, mert a sós víz serkenti a székelési ingert.
A só hozzáadása a vérhez hasonló fajsúlyúvá teszi a vizet, és nem szívódik fel az emésztőrendszerből, így jól át lehet vele öblíteni a szervezetet.Ha valaki nem képes meginni a sós vizet, helyettesíthetjük azt egy pohár hashajtó teával. A sós víz azonban mindenképpen jobb választás, mert kiöblíti az emésztőrendszerben fellazult hulladék anyagokat, és segít a felesleges nyák feloldásában is.

4. Tisztítókúra limonádé fogyasztása

lemonade.jpg

Igyál meg minden nap 6-12 pohár tisztítókúra limonádét.

 A tisztítókúra limonádé receptje:

• 2,5 dl tiszta víz (kerüld a fluoros vizet)

• 2 evőkanál frissen facsart citromlé

(citrom sűrítmény nem jó!)

• 2 evőkanál biojuharszirup

 (minél sötétebb színű, C vagy D osztályú)

• 1/10 kávéskanál őrölt Cayenne-bors
  

Tisztítókúra limonádé

lemonade.jpg

citromos.jpgCitrom: Noha a citrom alapvetően savas, emésztés során lúgossá válik, és így segíti a mérgező salakanyagok semlegesítését. Enzimjei lebontják a vastagbélben lerakódott salakanyagokat, így a citrom egy fontos katalizátor a méregtelenítő és tisztító folyamatokban. Fontos, hogy mindig frissen facsart citromot használj, és ne készítsél előre nagyobb adagokat a limonádéból sem, mert a citrom már másnapra elveszíti értékes tulajdonságainak nagy részét.

Bővebben a citrom egyéb jótékony hatásairól a » Táplálékok gyógyszer helyett menüpont alatt a » Citrom a daganatos betegség ellen  cikkben is olvashatsz.

juhar.jpgJuharszirup: A juharszirup biztosítja az energiát, de ami ennél is fontosabb a juharszirup számos értékes vitaminnal, aminosavval és ásványi anyaggal látja el szervezetünket. (A juharszirupot nem úgy dolgozzuk fel, mint a közönséges cukrot. Míg a cukor megterhelő, a juharszirup értékes összetevőkkel látja el szervezetünket.) Minél sötétebb a juharszirup színe, annál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezt az osztályozási rendszer is mutatja; 'A' osztályú juharszirup a legvilágosabb, a 'D' osztályú pedig a legsötétebb.

 

cayenne_bors.jpgCayenne-bors: A Cayenne-bors remek anyagcsere fokozó, tágítja vérereket és élénkíti a vérkeringést, így nagyban serkenti a méregtelenítést. Ha növelni tudod a Cayenne-bors mennyiségét a limonádéban, gyorsíthatod a tisztulást! (Kapszulás Cayenne-borsot ne használj!)

 

 

5. Sok folyadék fogyasztása

mentatea.jpgA tisztítókúra alatt fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk. A méregtelenítés, salaktalanítás nem működik megfelelő szállítóeszköz nélkül. A testsúlynak megfelelően 15 kilónként 1 liter folyadék fogyasztása az optimális. Természetesen, ha nem tudod ezt a mennyiséget rögtön az első napokban meginni, fokozatosan növeld a napi adagot, amíg el nem éred a szükséges mennyiséget! (Forrás: Robert O. Young "A pH csoda - fogyás" c. könyv) A tisztítókúra limonádé mellett, a tiszta vízen kívül ihatsz még menta teát is.

 

6. A méregtelenítés tünetei

fejfajas.jpgAmikor valaki belekezd egy méregtelenítésbe, számítania kell arra, hogy a szervezetéből távozó méreg- és salakanyagok kellemetlen tünetekkel járnak. Ez minden méregtelenítésnek, tisztítókúrának velejárója.

A tisztítókúra megkezdése előtt fontos tudatosítani, hogy a kellemetlen tünetek (pl. fejfájás, szédülés, fáradékonyság, bőrkiütés, hányinger) nem rossz előjelek, hanem ellenkezőleg, ezen tünetek jelzik a tisztítókúra sikerét!

Ha a méregtelítési tünetek nagyon súlyosak, nyers zöldségek fogyasztásával lehet lassítani a vitaminsalata_206.jpgméregtelenítésen. De ha lehetséges, a kellemetlen tünetek ellenére érdemes kitartani, hiszen valószínűleg pont azért volt szükség a tisztítókúrára, mert a felhalmozott méreganyagok egészség- és/vagy közérzetbeli kellemetlenségeket okoztak! 

7. A tisztítókúra limonádén kívül ne fogyasszunk mást

A méregtelenítő kúra alatt fontos, hogy a tisztítókúra limonádén, a reggeli sós öblítésen, tiszta vízen és esetleg menta teán kívül ne fogyasszál mást! A tisztítókúra alatt ne használj táplálékkiegészítőket sem. Ha valaki gyógyszeres kezelés alatt áll, a kúra megkezdése előtt feltétlen konzultáljon orvosával. (A fogamzásgátló nincs hatással a kúrára, szedése folytatható.)

8. Befejezés - A tisztítókúra megtörése

Mivel több napon keresztül pihentettük emésztőrendszerünket, fontos, hogy a tisztítókúra befejeztével óvatosan és fokozatosan kezdjünk el enni! Az a legjobb, ha a kúra utáni 1-2 nap még sok nyers zöldséget, és csak könnyebb ételeket eszel. A tisztítókúra utáni leggyakoribb hiba, ha valaki túl hamar, túl sokat eszik. Lehet, hogy evés közben még jól esik az étel, de utána szervezete nagyon nem fogja neki meghálálni a hirtelen kapott utánpótlást.

Akinek ez a kúra túl radikális vagy nincs 10 napja arra, hogy a kúrát zavartalanul véghez vigye, azoknak egyéb méregtelenítési eljárások is a rendelkezésére állnak.

 

Egyéb tippek:

  

 

 

 Szén

szentabletta1.jpg – (vigyázat, orvosi széntabletta és nem a tüzelő!) eltávolítja a szentabletta2.jpgkörnyezeti szennyeződéseket a levegőből és a vízből

A japánok már évszázadok óta a fehér szenet használtak a kémiai anyagok felitatására, hiszen ennek pórusai nagyon sok gázt és méreganyagot képesek magukba szívni.

Jómagam kisgyermek koromban gyakorta kaptam széntablettát görcsös felpuffadás ellen. Soha nem tiltakoztam ellene a jótékony hatása miatt. Ezzel együtt anyukám aludttejet itatott velem és tanúsítom, hogy mindig jobban éreztem magam eme kúra után.

Ma már elterjedt az ehető szénpor is, mely felszívja a belek környékén található méreganyagokat, valamint a szén alapú szappan és víz tisztítók, melyek a klórt ásványi anyagokkal helyettesítik.

Kávézacc – narancsbőr ellen

 

kavezacc.jpg

 

Az orvosok a kávé jótékony hatásai közé sorolják, hogy lelohasztja a duzzanatokat és felgyorsítja a zsírégetést. Ezért is található meg a cellulitis elleni krémekben.

Hogyan készítsünk házilag narancsbőr elleni bőrradírt?

A finomra őrölt kávézacc nemcsak a háztartásban, de a szépségápolásban is megállja a helyét, a narancsbőr átdörzsölésére, illetve bőrradírként is kiváló. Elég egy kevés olívaolajat vagy mézet adagolni hozzá, ezt követően a bőrre felhordani és bemasszírozni. Pár percig hagyjuk hatni, majd mossuk le.

A legtöbb bőrfeszesítő krém hatóanyaga is koffeinalapú, esetleg fahéj illóolajjal dúsítva.

Kávézacc+fahéj+olívaolaj= narancsbőr elleni masszírozó-feszesítő bőrápoló.

Ha ebbe még egy kis tengeri só is kerül, az külön bársonyosítja a bőrt.

 

– légúti problémák, asztma, influenza, megfázás

 

himalaja_so_peeling_l.jpg

 

A só legyőzi a baktériumokat és a gyulladást és negatív-ionos környezetet kreál – ezért is esik jól egy csobbanás a tengerben.

Belélegezve, a só elűzi a tüdőből a baktériumokat és a nyálkát. A só hatására javul az allergia és légúti betegségekben szenvedők állapota is.

A sós vízzel való gargarizálás, toroköblítés elpusztítja a kórokozókat a szájüregben és torokban. Sós vizes orrsprayjel az orrüreget is tisztán tarthatjuk. Csak az összetevőkre ügyeljünk, mert  a helyes fertőtlenítésre az előzetesen felforralt víz és a természetes só, pl. Himalája-só alkalmas.

 

Ájúrvéda – allergiákra, pattanásokra

ajurveda.jpg

 

Az Ájurvéda a hagyományos indiai orvoslás egy máig fennmaradt gyógymódja. Egy ilyen kezelés alatt a páciens bőrét illóolaj alapú kezelés alá vetik, mely táplálja és megtisztítja a bőrt.

A méregtelenítő arckezelések olyan természetes és antibakteriális összetevőket tartalmaznak, mint a szantálfa, az Aloé-Vera, a vörös agyag és rozmaring, melyek leradírozzák az elhalt bőrsejteket és kiváló masszázzsal frissítik a puffadt bőrt.

 

Méregtelenítő fürdő

– folyadék visszatartás, felpuffadás ellen

relax.original.jpg

 

A relaxáló tulajdonságán kívül, a forró víz fokozza a véráramlást és az izzadást, és kitágítja a szőrszálak pórusait a bőr felszínén.

Így a test kibocsátja a káros anyagokat és magába szívja a fürdőben található növényi olajokat és sót.

grapefruit-illoolaj-100-tiszta.jpgPéldául grapefruit olaj, mely kiváló tisztító és szöveteket összehúzó, ezáltal gyulladás gátló és vérzéscsillapító hatásokkal rendelkezik, vagy rozmaring olaj, mely kiváló a vérkeringésre.

Kényeztethetjük magunkat fürdő közben illataroma-mécses meggyújtásával és relaxációs zenével.

   

Szauna

szauna.jpgA bőr nem csak a testünk első védelmi vonala, de egyben az a hely is, ahol az izzadás végbemegy. Vagyis ha szeretnénk, hogy szervezetünk hatékonyan válassza ki bőrünkön a méreganyagokat, akkor foglalkoznunk kell bőrünk egészségével is, és nem csupán esztétikai megfontolásokból.

Ha tehetjük, járjunk el hetente akár kétszer is szaunázni, szaunázás közben ugyanis nem csak az izzadási folyamat fokozódik, de a forróság utáni hideg vizes medencében való megmártózás sokat segít a bőr rugalmasságának és fiatalságának megőrzésében.

 

 

 

 

 

 

 

Zöldség kúra

– tisztít és fogyaszt

 

zoldsegek.jpg

 

Sokkal táplálóbb, mint a cukros gyümölcslé kúrák, ráadásul hűsítő hatásuk van a meleg nyári napokon.

zold_ivole.gifA kúra olyan táplálékokból áll, mint a vese tisztító hatású mandula tej, rostos zöld színű zöldségek, mint kelkáposzta és a zeller és tisztító hatású teák, melyek jótékonyak a máj számára és felpörgetik az immunrendszert. Zöldséges turmixok és koktélok receptjeit egy alább található menüpontban olvashatod.

Hogy anyagcseréd se lassuljon le, iktass be egy könnyű testmozgást, például a gyors ütemű gyaloglást.

jogging.jpg

 

Folyadék

ivas.jpg

 

 

aquaphormodern.jpgHa megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, akkor jó eséllyel sokáig megőrizzük veséink egészségét. Ezek a szervek felelősek a vizeletkiválasztás hatékonyságáért, így ha jól működnek,akkor valószínűleg a méreganyagok nagy mennyiségben ürülnek ki szervezetünkből.

 

 

Fontos persze, hogy milyen folyadékot viszünk be, a legjobb a tiszta forrásvíz, de fogyaszthatunk bármilyen más vizet is, ha azt egészségesnek találjuk. Érdemes utánajárni, hogy milyen a csapvizünk minősége és ettől függően választani ki, hogy mit iszunk.

Legjobb élettani hatással a Pi- víz bír. Ha ennek előállításához nincs megfelelő házi készülékünk, sem pedig házi csapvíz-tisztító berendezésünk, akkor érdemes egyet beszerezni. Hosszú távon mindenképp megéri!

 

Rosttartalom

 

 

 

 

rostos.jpg

 

A belekben halmozódhat fel a káros anyagok legnagyobb része. Igaz, hogy szervezetünk van annyira okos, hogy a vastagbél falát védő nyálkahártya nem engedi a méreganyagokat visszajutni szervezetünkbe, ennek ellenére nem árt, ha egészséges táplálkozással is rásegítünk bélrendszerünk méregtelenítő működésére.

Legalkalmasabb ételek erre a halétel: párolt vagy olaj nélkül sült hal zöldségkörettel, illetve halsaláták. A hal és a zöldségköret ugyanis együttesen nagyon jól kifejti ezt a pozitív hatást.

Ha rostokban gazdag táplálékokat fogyasztunk, akkor beleink még aktívabban és eredményesebben működhetnek.

 

Májvédő étrend

majvedo.jpgA szervezet méregtelenítésében a máj is kimagasló szerepet kap. Kiszűri a méreganyagok nagy részét és nem engedi azokat felszívódni a szervezetben. Ezért nagyon fontos,hogy segítsük ennek a szervünknek is a megfelelő működését, amit a kellő étrend kiválasztásával érhetünk el.

majvedelem.jpgHa kevesebb nehéz ételt és természetesen kevesebb kávét, cukrot és alkoholt fogyasztunk, akkor ezzel tehermentesítjük a májunkat és az még hatékonyabban segíthet a szervezet méregtelenítésében.  Az igazi májvédelem, ha kiiktatjuk azokat a táplálékokat legalább egy hónap erejéig, amit a Candida-diéta is a tiltólistára tesz: fehér kenyér, tej, zsíros tejtermékek, szénhidrát tartalmú élelmiszerek: krumpli, tésztafélék, lisztalapú ételek, zsíros hús, vörös húsok, gomba, cukor, majonéz, mustár, ketchup,  alkohol, kávé.

 

Mi van helyettük? Barna kenyér, Graham-kenyér, savanyított sovány tejtermékek, mint pl. kefir, hal, csirkehús, olíva olaj, köretnek rizs vagy saláták, tojás. Cukor helyett juharszirup vagy kevés méz. Na meg persze annyi zöldségféle, amit meg tudunk enni leginkább nyersen is. A gyümölcsök közül kerülni kell a magas cukortartalmúak fogyasztását. Legjobb a citrom és a meggy, mert ezek a szervezetben lebontódva lúgosítanak.

A részletes Candida-diétát megtalálhatod a Diéták, mintaétrendek menüpont alatt.

 

 

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 199628
Hónap: 624
Nap: 17