Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Regeneráló zöld koktélok

2013.05.31

Zöld koktélok:

zold-alapanyag.jpg

 

A zöld színű zöldséglevekben lévő klorofill és enzimek, valamint erős, lúgosító hatásuk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeket az italokat az egészség és fiatalság forrásaiként tartsuk számon. Nem csak az ereje teljében lévő fiatal szervezet számára jelentenek fontos tápanyagforrást, hanem az idősebbeket is megfiatalítja, és energiával tölti fel a testüket, ahogyan nem egy ilyen pozitív történetet hallunk. A zöld színű lúgosító-méregtelenítő leveket fogyasztók közül a legtöbben energiaszintjük drámai növekedéséről, szellemi és fizikai teljesítőképességük és vitalitásuk növekedéséről számolnak be. A zöld koktélok a fogyókúrázók sikeres súlycsökkenéséhez is hozzájárul azáltal, hogy fokozza az emésztést, és segít leküzdeni az ételek utáni vágyat.

buzafule.jpg

 

A zöld koktélok közül elsőként a búzafűlét próbáltam ki, mint otthon előállított ivólét. A búzát is magam csíráztattam, leveleztettem hozzá.
Kissé lisztes-müzlis íze van, de mandulatejjel és kis mézzel ízletes ital.

kelkaposztas.jpg


Aztán kipróbáltam az őszibarack és harsogóan friss zöld kelkáposztalevél turmixot és meglepően ízletesnek találtam.  Nem beszélve arról, hogy rögtön jóllakottság-érzése van tőle az embernek. A kedvenc zöld adalékom az aloé-vera levél, melyet szintén itthon termesztek. Lehúzom körömmel a szélső tüskés részét, mert fém késsel nem szabad ezen a növényen dolgozni, aztán mehet is a turmixba.

 

 

aloe-vera.jpg

 

Ez a derék növény nem csak kiváló bőrápoló, hanem a szervezetre is jótékony hatással bír.

A zöldséglevek leginkább ajánlott összetevői a káposztafélék (más néven keresztesvirágúak) családjába tartozó növények – melyek bizonyítottan rákellenes hatással rendelkeznek -, úgy mint a káposzta, kelkáposzta, brokkoli, illetve ezek szabadon összeállított kombinációja. Ezeken kívül használhatunk spenótot, zellert, uborkát és koriandert is italunk elkészítéséhez. A zöld italok ízesítésére igen kiváló az almalé.

 

kaposztafelek.jpg

 

A három fő ok, amiért érdemes zöld koktélokat fogyasztanunk – melyeket akár készen is vásárolhatunk, vagy mi magunk is elkészíthetjük otthon gyümölcscentrifuga segítségével:

I. Tápanyagok

Bőségesen tartalmaznak a szervezet számára könnyen felvehető antioxidáns vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat, illetve olyan növényi eredetű vegyületeket, fitokemikáliákat, melyek segítenek leküzdeni a betegségeket, vagy éppen megelőzni a kialakulásukat. A zöldséglevek nagy mennyiségben rejtik magukban magát a zöld színt adó klorofillt, mely sejtregeneráló és fiatalító tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek a zöld színanyagnak a jellegzetessége, hogy pontosan olyan a szerkezete, mint a vörösvérsejt hemoglobinjának, azzal a különbséggel, hogy a klorofillban a központi atom a magnézium, a hemoglobinban viszont a vas. Szervezetünk képes a magnéziumot vasra cserélni, így a zöld színanyagnak igen fontos szerepe van a vérszegénység megelőzésében illetve kezelésében.

1.   Brokkolis zöld koktél:

Hozzávalók:

» 4 brokkolirózsazoldturmixbrokkolis1.jpg

» 1 kisebb marok fodorkellevél

» 1 szál zeller

» 1 alma

» kis csokor petrezselyem (1 szál díszítéshez)

Mindent mossunk meg, és tegyük apróra vágva a gyümölcscentrifugába. A kinyert levet töltsük egy pohárba. Petrezselyemszállal díszítve kínáljuk.

 

II. Enzimek

Ételeink főzésével már 118 Celsius fokon elpusztítjuk azokat a fontos enzimeket, melyek természetesen jelen vannak az élelmiszerekben.  A nyers zöld levek fogyasztása egy nagyszerű módja annak, hogy a fontos enzimekből nagyobb mennyiséget juttassunk a szervezetbe, mert így is hozzájárulunk a szervezetünkben zajló biokémiai folyamatok zavartalan működéséhez, immunrendszerünk erősítéséhez és emésztésünket is támogatjuk velük.

2.   Ruccolás spenótos zöld koktél:

Hozzávalók:rukkolas-spenotos.jpg

2 alma lehéjazva

2 maréknyi ruccola

2 maréknyi spenót levél

5-6 dl víz

kevés friss gyömbér

2 evőkanál agávé szirup ( elhagyható)

Az összetevőket magas fordulaton habosra turmixoljuk! Ebédig vagy estig már " jók" vagyunk amikor ugyanis elfogyasztunk egy tál friss, vegyes salátát napszaknak megfelelően valamilyen összetett szénhidráttal vagy növényi (aki fogyaszt állati) fehérjével. Ha ebből szokást alakítunk ki, akkor napokon belül érezhetjük az eredményt közérzetünkön, teherbírásunkon, bőrünkön, alakunkon!

III. Lúgosító hatás

A zöld koktélok természetes módon lúgosítják szervezetünket, és segítenek a szervezet kémhatását az optimális tartományban tartani. Erre nagy szükség van, hiszen az emberek többségének szervezete elsavasodott, aminek az eredete az étrendben keresendő, mely általában savasító hatású húsokban, sajtokban, cukros élelmiszerekben, cukrozott-szénsavas üdítőkben és sült ételekben gazdag. Ennek ellensúlyozására szükséges lúgosító hatású élelmiszereket fogyasztani, zöld növényi levek, algák vagy lúgos víz formájában

4. Uborka-, zeller- és spenótos zöld koktél:(a képen az 1. pohárban)

Hozzávalók:

1 magozott zöld-alma (héjas) 

1 csésze aprított spenót fél kígyóuborka

1 zellerszár

1 kávéskanál gyömbér

1 csokor petrezselyemzöld

1 lime leve fél citrom leve

 

 

5. Zöld teás koktél: (a képen a 2. pohárban)

Hozzávalók:

1,5 csésze zöld színű szőlő szolo.jpg

1 csésze bébispenót

1 banán

1 csésze zöld tea

 

6. Kelkáposztás zöld koktél:(a képen a 3. pohárban)

Hozzávalók:

fél csésze kókusz- vagy mandulatej

2 csésze fonnyasztott kelkáposztalevél aprítva

1,5 csésze darabolt ananász

1 érett, darabolt banán

 

Zöld élelmiszerek – élettani hatásai

Füvek, amelyek nem csupán állati eledelként fogyaszthatóak:

28_lucerna_4.jpgLucerna

Kiemelkedő lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására, és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére. Magas a klorofill tartalma. A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával kiküszöbölhetjük a székrekedési problémák kialakulását. Lúgosító hatásának köszönhetően kioldja az ízületekből a húgysavat. Természetes csont alapanyag.

 

 

arpafu.jpg Zöldárpafű

Igazi vitaminbomba, amely más élelmiszerekkel összehasonlítva jóval magasabb arányban tartalmaz béta-karotint, B1-, B2-, B6-, C-, E-, H-vitamint, folsavat, pantoténsavat és nikotinsavat. Az árpafű fogyasztása jótékony lehet mindazok számára, akik rendszertelenül étkeznek, kevés friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, emésztési problémáik vannak, fokozott szellemi, vagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve.

 

buzafu.jpgBúzafű

Az enzimek kifogyhatatlan tárháza. Segítségükkel képesek vagyunk a fehérjéket aminosavakká lebontani, hogy abból szervezetünk újra - számunkra szükséges - fehérjéket építsen. Az alternatív rákgyógyítás jól bevált eszköze az enzimterápia. Zöldzab Segítőtárs minden helyzetben. Gazdag antioxidánsokban, mint pl. a tricin, amely a simaizmokban pihentető hatást fejt ki, jótékony a gyomor-bélrendszer görcseinek oldásában. Zöldzab - a zöldek zöldje, ha kell pihentet, ha kell, felpörget.

 

csalan.jpgCsalánlevél

Serkenti a vesét és a végtagokból is képes a felgyülemlett folyadék eltávolítására. A lusta vese hajlamosabb a kőképződésre. A csalán által inspirált anyagcsere jobban feloldja a salakanyagokat, intenzívebben üríti a mérgeket. A B-vitaminok széles skálája, és kovasav is található, így a szép bőrnek, körömnek, hajnak fölöttébb hasznos a csalán fogyasztása. Szép haj - szép bőr - szép köröm - együtt ritkán nagy öröm.

papaya4.jpgZöld papaya

Étkezési kihágásaink feloldozója. A papaya rendszeres fogyasztásával a kiadós étkezések utáni kellemetlen teltségérzet és puffadás is megszüntethető.

 

 

petrezselyem3.jpgPetrezselyem

A népgyógyászat, mint vértisztító, erős vizelethajtó és menstruációs ciklus normalizáló gyógynövényként alkalmazza. Kaporlevél Magnéziumot, vasat, kalciumot és C-vitamint tartalmaz. Segít az emésztési nehézségek, puffadás, görcs kezelésében. Előszeretettel használják étvágyfokozó, emésztést elősegítő, fejfájás-csillapító, kismamáknál tejelválasztást serkentő hatása miatt. Sokan azért fogyasztják, mert tapasztalatuk szerint rendkívül jó hatású a vércukor szint szabályozására.

zeller.jpegZeller

Termései serkentőleg hatnak a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is.

 

 

A zöldek után pedig két piros is, amelyeket élettani hatásuk miatt fontos ide sorolni!

 

csipkebogyo.jpg Csipkebogyó

C-vitamin-tartalma miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való, magnéziumforrás, enzimaktivátor és gátolja a meszesedést.

 

 

cekla.jpgCékla    

A köztudatban, mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat azon a tényen, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei képesek alkalmazni. A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt. Kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is.

 

 
 

 

Profilkép



Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 161068
Hónap: 1067
Nap: 21