Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rovarcsípések részletes rovarismertetéssel-1.Repülő rovarok

2013.06.12


Nézzük rovarok szerint a teljesség igénye nélkül!   

Repülő rovarok    


Szúnyog 

 

szunyog.jpg

 

Ettől a kis vérszívótól kell a legtöbb csípést a nyári időszakban elszenvednünk. Egyenesen keresi a melegvérű  élőlények társaságát, mivel a nőstény szúnyog vérrel táplálkozik. szunyoghalo.jpgA szúnyogfélék az egész világon előfordulnak. Kedvelik a meleget és a nedves környezetet; a fajok sokrétűsége ezért a trópusokon a leggazdagabb. A sivatagi területek viszont nem kedveznek ennek a rovarcsoportnak. Különösen a vizes rétek, vízpartok és mocsarak mellett fordulnak elő nagy számban, mivel a vízben szaporodnak. Éppen ezért teszik pokollá a víz mellett nyaralók életét, különösen az esti és éjszakai órákban. Távol tartásuk a fent említett germánium növénnyel és párologtatóval, füstölővel, elektromos szúnyogriasztóval és szúnyoghálóval a leghatásosabb. A szabadban gyújtott tábortűz vagy grill füstjét szem szereti. Viszont a lámpafény vonzza. Magunkat bekenhetjük ellenük a már említett bio-rovarriasztóval is, hogy távol tartsuk a testünktől.


   elektromos-riaszto.jpgultrahangos-szunyogriaszto.jpg     fustolospiral.jpg        
       

 

 

 

 

 Ultrahangos és elektromos szúnyogriasztó  -  szúnyogriasztó füstölő.


szunyogcsipes.jpg

Ezek a szabadban is mentesítenek a hívatlan látogatóktól.   A szúnyogcsípés egyébként veszélytelen, csak nagyon kellemetlen, viszket. Nem szabad vakarni, mert akkor viszont elfertőződhet. Legjobb csak a csípések helyét enyhíteni. 

 

Méh    

 

meh.jpg

 

A méh háziállat, tehát kirándulóhelyünk megválasztása előtt érdemes tájékozódni arról, hogy úti mehkaptarak.jpgcélunk közelében nincsenek-e kihelyezett kaptárak. A kaptárak közelébe ugyanis védőruha nélkül idegeneknek nem ajánlatos közel menni. Ha a közelünkben lakik a méhész a kertjébe kihelyezett kaptárakkal, akkor a saját udvarunkban, kertünkben is gyakrabban találkozhatunk méhekkel. Lényeges, hogy ne fogjuk meg  őket, mert a méh leggyakrabban önvédelemből szúr. A szabadban száradó ruhákat szintén előszeretettel látogatják, mivel a lecsöpögő víz, a ruhák nedvességtartama és világos színe, főként fehér és sárga, vonzzák őket.


mehcsipes.jpg

méhcsípés


fullank.jpgTudnod kell, hogy a méhek váladéka savas kémhatású, ezért a semlegesítése lúgos anyaggal kell, hogy történjen. A legcélszerűbb, ha szódabikarbónát egy kis vízzel pasztává elegyítesz, és ezt kened az érintett felületre. Ennek hiányában mosószappanos vagy mosószeres lemosás is alkalmazható, de az kevésbé bőrbarát megoldás. Méhcsípéskor gyorsan el kell távolítani a fullánkot, mert ezen ül a méreghólyag, amelyből a méhméreg ürül. A legjobb körömmel oldalra kinyomni. Aztán a mérget a bőrből lehetőleg minél jobban ki kell szívni.
hagyma.jpgvöröshagyma is eredményesnek bizonyul méhcsípések esetén, a benne található enzimek ugyanis képesek lebontani a gyulladást okozó vegyületeket. Egy fél fej hagymát kicsit nyomkodj össze a kezeid között, hogy az illóanyagai felszabadulhassanak, majd a dörzsöld be vele a duzzadt területet, és hagyd hatni 15 percig. 
 

 

 

Darázs 

darazs1.jpg

 

 

    A darazsakat vonzza a víz, a medence, a gyermekpancsoló közelsége. Szeretik az édességet, lekvárt, lédús gyümölcsöt, mézet, süteményt, és előszeretett másznak be a nyitott sörös-, illetve üdítős dobozba. Megvan az a további kellemetlen tulajdonsága, hogy nem csak szúrni, hanem harapni is képes, amivel szintén fájdalmat okoz, bár a harapása teljesen veszélytelen.

 

darazs-iszik.jpg  

Ha kerti asztalunknál darazsak bukkannak fel, fejezzük be az evést, mert a szőlővel, körtével lenyelt darázs csípése akár halálos is lehet. A dobozos üdítőket sem szabad nyitva felejtenünk, mert a darázs észrevétlenül belemászik az  őt vonzó édes italba és óvatlanul megihatjuk az üdítővel együtt. Ugyanez a helyzet a nyitva hagyott sörösüveggel is, mert a sör is a rovarok nagy kedvence.

 

  terasz.jpg     

 

darazsfeszek.jpgA darázs fészkeket épít különböző kevésbé háborgatott helyeken, mint darazslyukban.jpgpadlás, tető alja, fészerek plafonja. Ezekben a fészkekben szaporodik, ezért ezt bőszen védelmezi. Akkor is támad, ha a fészek közelébe megyünk. Egyes fajok a fészket föld alatti üregekbe rakják, így mezítláb is könnyen darázsra léphetünk, amely azonnal szúr.

A külső marás helyét dörzsöljük meg, így oszlassuk szét a méreganyagot. Ajánlott még a vizes-ruhás, vagy jeges hűtés, illetve a gyulladáscsökkentő kenőcs. A darázscsípéssel baktérium is bejuthat a szervezetünkbe. A piros csík árulkodik róla, ahogy a nyirokerek továbbviszik a kórokozókat. Ezektől olykor csak antibiotikus kezeléssel szabadulunk meg.

 

    darazscsipes.jpg

darázscsípés helye  

A  darázs váladéka ellenben a méhhel lúgos kémhatású, ezért a hatékony megoldást az jelenti, ha egy kis citromlével vagy ecettel kezeled a csípés helyét. Az ecetes borogatás ráadásul másféle rovarok támadása ellen is hatásos.

 

 citrom.original.jpg  

 

Lódarázs   

lodarazs.jpg    

 

A lódarázs mintázata hasonlít a közönséges darázséhoz, de jóval nagyobb annál.
lodarazs_feszek.jpgAlapvetően erdei faj, bár az ember terjeszkedésével párhuzamosan annak közelében is megmarad. A szagokra, így a verejtékre is érzékenyebb. Ez a faj ráadásul gyors is, célirányosan, óránként 30-40 kilométeres sebességgel repül így határozottan gyorsan megtalálja a számára kívánatos élelmiszert. Más rovarokkal táplálkozik, de szívesen fogyaszt gyümölcsöt, édességet, így a lódarázs is könnyen "asztalvendégünk" lehet egy szabadban való étkezésnél.
A közönséges darázshoz hasonlóan fészket készít utódai számára, ám a lódarázs fészke jóval méretesebb és más formájú, mint a közönséges darázsé.
Szúrása esetén a darázs fullánkját nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. A potroh a torhoz rendkívül mozgékonyan ízesül, így a darázs minden irányban hatásosan használhatja fájdalmas fegyverét. Indokolatlanul vagy minimális ingerlésre is támad.

  csipes_darazs.jpg

Csípése fájdalmas, helyén apró, körülírt duzzanat jelentkezik. A sérült bőrfelületen bőrpír, esetleg csalánkiütés jelenik meg, viszkető érzés kíséri. Tünetek lehetnek még: szív- és légzési panaszok, fojtogató légszomj, átmeneti légzéskimaradás, emésztési panaszok, hányinger, émelygés, gyakori széklet, görcsös hasi fájdalom, idegrendszer és izomrendszer zavarai, lokális fájdalom a sérült területen, zsibbadás.


    darazscsipes_.jpg

Csípése önmagában csupán fájdalmas, azonban allergiás reakció esetén akár halált is okozhat. A tünetek enyhítésére a leghatásosabb a kalcium bevitele a szervezetbe. Ha a csípés arcon, nyakon, esetleg a szájüregben ér valakit, az itt keletkező duzzanat allergiás reakció nélkül is okozhat fulladást, ezért ilyen esetben mindig orvoshoz kell fordulni.       arnikakrem.jpg
Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készültkoromviragkrem.jpg krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak.  Az árnika hazánkban védett védett faj, ezért házi gyártmányú krém előállítását nem javaslom! Helyette vásároljunk natúr-, vagy bioboltokban az ott található kínálatból!        

 

 

 

Homoki légy

  lutzomya-homoki-legy.jpg  

Ez a kis rovar (Lutzomya) mindössze szúnyog nagyságú, de csípése alattomos, hiszen elsőre szinte semmilyen feltűnő kényelmetlenséggel nem jár, csak a támadását lehet érezni. A bőrbe juttatott méreganyag csak másnap vagy harmadnap fejti ki a hatását erős viszkető érzést okozva, ha pedig vakarjuk, csak ront a helyzeten. Uborkával azonban hatékonyan előzhető meg a kellemetlenség. Jó hír, hogy hazánkban ez a rovar nem gyakori.

    uborka.jpg   

Az uborka leve vagy pépesített változata az érintett területen eredményes a viszkető érzés kialakulásának megakadályozásában.       

 

 

Légy-Házilégy

   hazilegy.jpg  

Sajnos a háztartásba a leggyakrabban bekerülő, fertőző betegségeket terjesztő, kellemetlen, hívatlan vendég. Nagyon bosszantó, mivel igyekszik az emberre szállni és mászkálni rajtunk, amivel számtalan kórokozót hoz testünkre. A házilégy egyáltalán nem csíp, mivel erre alkalmatlan a szájszerve. Az ellene való védekezés mégis nagyon fontos higiéniai okok miatt. Ugyanis legyek több mint 100 emberi kórozót hordoznak. Az emberrel kapcsolatban élő legyek minden olyan baktériumot hordoznak, amely ellenáll az antibiotikumoknak. Kutatások bizonyítják milyen fontos szerepük, van a bakteriális fertőzések terjesztésében, mint a vérhas és a kolera. Légyirtás házilag, legyek elleni védekezés házilag legypapir.jpgBeltéren javasolt a ragasztó bevonattal ellátott  irtószer mentes légyfogó papír-ami nem szép látvány, de hatásos. A népi „mézes madzag” továbbfejlesztett változata. Aki teljesen vegyszermentes változatot kedvel, alkalmazza továbbra a mézbe mártott madzagot. Az elektromos légycsapda is hatásos, ám egy nagyon egyszerű légycsapdát házilag is elkészíthetünk.
legycsapda.jpgA kép szerint gyártjuk egy üres műanyag flakonból, amibe cukros vizet, vagy gyümölcslevet töltünk. Ez a csapda a muslincákat és darazsakat is begyűjti. Ahol lehetséges szúnyogháló, légyháló, szalagfüggöny légfüggönyök használata javasolt. Minél keskenyebbek és sűrűbbek a szalagok, annál jobb.
szalagfuggony.jpg    

A házi légy az emberi élelmiszereket látogatja. Már táplálkozás közben is az élelmiszerre juttatja nyálából a kórokozókat. Petéit fehérje tartalmú élelmiszerekbe rakja. A nőstény naponta 500-2000 darab petét rak le csomókban, amelyek 1-4 nap alatt kikelnek és nyüzsgő fehér kukacok lesznek.

  legylarva.jpg  

Majd bebábozódnak és bábbá fejlődnek. A petéből a légy kifejlődése: 1-4 hét, ami azt jelenti, hogy az 1 hét alatt ki nem ürített konyhai vegyes szemetesben, vagy biohulladékban több ezer légy kifejlődhet.


  tragyadomb.jpg  


A lárvák trágyában vagy bomló szerves anyagban fejlődnek. A lárvák tápláléka trágya vagy magas cukortartalmú tápanyagok, ezért a baromfiudvar és istállók környéke ugyancsak alkalmas a szaporodására.


tk1-szelektiv-kuka--szemetes--01-058z.jpg  

 
Óvintézkedések ellenük:

   
-A megfelelő higiénia fenntartása
- Szelektív hulladákgyűjtés, ahol a kukákat a szabadban tároljuk, a biohulladákot a lakásból pedig gyakran ürítsük ki!
 - Szorosan záró szemetes edények, kukák, konténerek alkalmazása.
-  A trágya lefedve tárolása.
- Szemetes edények rendszeres ürítésé, fertőtlenítése.
-  A lakásban tartott szemtesedényekbe mindig helyezzünk szemeteszsákot is, így a szemét kivitele és a szemetes tisztán tartása jóval könnyebb!
A marhatartás, lótenyésztés, kecsketenyésztés, baromfi és egyéb szárnyas tartótelepek működése során rendszeresen szükséges a legyek irtása. Baromfiudvarokon, ha lehetséges, engedjük a tyúkokat a trágyadombhoz jutni, mert szívesen kapirgálják ki és fogyasztják el a légylárvákat. Régen is ez volt a teljes vegyszermentes megoldása a légyirtásnak.

  legyrarvat-kereso-tyuk.jpg  

A légynek szerencsére sok természetes ellensége van: madarak, békák, gyíkok. Jobb ha ezeknek az állatoknak is óvjuk az épségét, élőhelyét.
Figyelem! Gyermekeinket soha ne engedjük, hogy szeméttelepek, szemetes konténerek közelében játszanak, főleg, hogy ott „guberáljanak”!


  kuka1.jpg    

 

Bökőlégy - Szuronyos istállólégy

   szuronyos-istallolegy.jpg  

Magyarországon 60-70 faj található. A szarvasmarhákra és emberre is veszélyes fajok nőstényeinek a peterakáshoz vért kell szívnia.
4-8 mm nagyságú zömök testű, szürkés színű rovar. Szuronya nyugvó helyzetben vízszintes, vérszívás közben függőleges. A nőstény nyáron vérszívás után 60-130 petét rak le, amit életében akár 20-szor is megismételhet. Általában trágyába rakja le petéit és ott fejlődnek kis a lárvák.
Szúrása igen fájdalmas.
Embervért ugyan csak alkalmilag szív, de szív. A háziállatok életét viszont megkeseríti. Ha mégis embert szemel ki áldozatul, akkor csípésenként akár 1ml vért is képesek kiszívni, ez gyakran okoz allergiás reakciót, valamint betegségeket is terjesztenek.


bogoly-elohelye.jpg  

A szarvasmarháknál jelentős a kártételük. A bökőlégy fájdalmas sebet ejt a bőrön, melyből vér szivárog hosszabb időn át. Gennykeltő kórokozókat, sőt lépfenét is terjesztenek. Ezeket a betegségeket ma már nagyjából felszámolták, de azért még előfordulnak. Védekezés ellenük: zárt térben légtérkezelő fertőtlenítés,  mennyezet és oldalfalak permetezése, hideg-köd képzéssel lehetséges.

  hideg-kod.jpg     

 

Megelőzés:
 A légylárvák tenyésztőhelyének megszüntetése, illetve bejutásának akadályozása hálóval. Mivel a rovar inkább állatokat támad,mint embert, ismét csak kevés esélyünk van arra, hogy a kellemetlen tüneteken kívül komolyabb bajt kaphassunk egy szúrástól. Viszont a mérges szúrást, marást erős helyi fájdalom, bőrpír és duzzanat kíséri.


 
szuronyos-legy-csipese.jpg

Alkalmanként létrejöhet távoli duzzanat is, sőt több csípés vagy túlérzékenység esetén bekövetkezhet hányás, hasmenés, izzadás, görcsök. Kezelésére általában elegendő a tüneti kezelés, melyhez használható fertőtlenítőszer, összehúzó szer, oxidálószer.

bedorzsoles.jpg

 

A méreg utólag már nem közömbösíthető, de hideg borogatás, hintőpor, kloroformos bedörzsölés enyhíti a fájdalmat.Kizárólag légyirtással védekezhetünk ellene.

 

Bögöly

 

bogoly.jpg

 


Amit a bögölyökről és a csípésükről tudni kell: a többi vérszívó rovarhoz, hasonlóan terjeszthetnek kórokozókat a sebbe eresztett nyálukkal. Egyrészt a korábban más, élő "áldozatból" szívott vérrel együtt adhatják tovább a következőnek az abban lévő vírusokat, baktériumokat, egysejtű és féregparazitákat, másrészt az is előfordul, hogy frissen elhullott állatból vagy már bomlásnak indult tetemből kiszívott nedvekkel terjesztenek súlyos betegséget okozó kórokozókat.´

 

legyekvolgye.jpg

 


 Fertőzésveszélyt hordoz az is, hogy a bögölyök viszonylag nagy sebet ejtenek az adott állaton, és erre rágyűlnek más legyek is, lábukon, szívókájukon további kórokozókat hurcolva.

A szakirodalom szerint böglyök támadására leginkább a nedves területeken, főleg tavak és lassú folyású vizek partján számíthatunk. Különösen olyan helyeken, ahol ahol a haszonállatoknak egyaránt gondoskodnak napos legelőről és folyamatos ivóvíz-ellátásról. Lovardákban is gyakori.

Hasonlóképpen zivatar előtti forróságban is "megvadulnak. Ennek hátterében a a szaporodási szokásai is állnak: mint más szúrólégyfaj nőstényeinek a peteérleléshez szüksége van valamilyen gerinces állat vérére. A bögöly maga is sok vizet igényel. Vízközelben egyaránt talál vizet és szomjas melegvérű állatot.

Védekezés ellenük:

 

bogoly-az-autoban.jpg

 

 

Mivel a böglyöket vonzza a csillogó felület, könnyen megtalálja a kirándulók autóját, amit azonnal birtokba vesz a résnyire hagyott ablakon keresztül. Ezért az autónkat ne hagyjuk a napon, hanem vigyük árnyékba, vagy (hosszabb ideig parkolva) takarjuk le pokróccal. Ha egyik sem lehetséges, legalább ne közvetlenül a táborhely mellé állítsuk le, telepedjünk le némi távolságban tőle.

 bogolycsapda.jpgA képen egy gyári, de házilag is elkészíthető és szabadban tartott állatok közé is kihelyezhető bögölycsapda látható. 

A napsugárzás hatására felmelegedő csillogó gömb (házilag ez egy üres kerek, pl. Unicumos-üveggel oldható meg) amelynek mérete, elhelyezési magassága és hőmérséklete miatt vonzó  a böglyök számára. Vegyszermentes módszer: a rovarokat a hálóból készült tölcsér tereli fel a vizet tartalmazó gyűjtőedénybe, ahonnan nem tudnak kijönni.

 Ha a kertben tartózkodunk, tegyünk ki távolabb egy lapos tálban vizet, hogy inkább az vonzza a bögölyöket, ne a mi izzadságtól fénylő bőrünk. A verejtékének illata is messziről csalogatja a vérszívókat.

 

madaritato.jpg

 

 

Fürdés után ne maradjunk a vizes fürdőruhában, hanem öltsünk lehetőség szerint szárazat - ez egyéb egészségügyi szempontok miatt is szerencsésebb.

 

Ha már megtörtént a baj:

Ha olyan helyen tartózkodunk, ahol sok a bögöly (helyenként szinte felhőznek) mindenképpen használjunk rovarriasztó eszközöket, a teraszon elektromos, füstölő, egyéb védekező eszközöket, a szabadon hagyott bőrfelületre rovarriasztó krémeket, sprayt, stb. Ha mégis megtörténik a csípés, készüljünk fel rá, hogy a bögöly csípése nagyon fájdalmas, és több napig is eltarthat a hatása.

 

bogolycsipes.jpg

 

 Először égető érzés, majd hosszan tartó területi gyulladás, akár félalmányi duzzanat jelentkezik.

 

borogatas.jpg

 

 A csípés helyét hideg vizes borogatással, a gyulladást és a viszketést csökkentő krémekkel hűsítsük. Különösen oda kell figyelni arra, ha valaki rovarallergiás, hiszen nála akár sokk is kialakulhat

 

hydrocortison.jpg

 


A bögölycsípések erős dagadását és viszketését enyhíti a kortizonkenőcs, három napig, naponta kétszer kell a csípés helyet vele bekenni. Lehet naponta többször egy csepp teacserje-olajat is rátenni.

 
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 203125
Hónap: 827
Nap: 11