Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rovarcsípések részletes rovarismertetéssel-2. Nem repülő rovarok

2013.06.15

 

 

Hangyák

 

hangya11.jpg

A természetben fészket (hangyabolyt) építve föld alatti kolóniákban élnek és tudatos hangyaboly.jpgtáplálékgyűjtést, sőt föld alatt termelést is végeznek, amely során más állatokból (levéltetvek) vagy leveleken nevelt gombából élelmiszert állítanak elő akolónia számára.

Ha ezt a hangyafészket megbolygatjuk, még csak véletlenhangya.jpg rálépéssel is, a hangyák támadásba lendülnek, azaz marnak. A cipőbe, nadrágszárba jutva a lábszáron és egyéb testfelületeken több marást is képes egy példány okozni.

 

hangya-a-lakasban.jpgSajnos a lakásba is beköltözhetnek és a falban vagy a fapadló alatt építik ki kolóniájukat. A lakásban a mi élelmeinkkel táplázkoznak, pillanatok alatt belepve cukrot, gyümölcsöt, süteményt. Ellenük rovarirtással kell védekeznünk. Jó célt szolgál a fal mellett szorosan végig szórt sütőpor a hangyainvázió ellen.
Fekete hangyák vagy a nagyobb vöröshangyák csípése ugyanolyan tüneteket eredményeznek: apró, pirosas, viszkető pöttyök jelentkeznek a bőrön.

 

hangya-helye.jpg

Mivel a hangyasav savas kémhatású, a lúgos anyagok csillapítják a jelentkező kellemetlenségeket.

 

fenistil_gel.jpg

Egy kis szódabikarbónát keverj vízzel paszta állagúra, majd ezt a csípéshelyére kenve semlegesítsd a méreganyagot.


 


Pók:

 

pok-haloban.jpg

 A pókok, az akár lakáson belül is előforduló apróságok szerencsére nem sok veszélyt keresztes-pok.jpgjelentenek. Még a sokak által „halálosnak” kikiáltott keresztes pók csípése sem okoz több problémát, mint a szúnyogé. A pókok általában a szabadban vagy kevésbé látogatott helyeken: padláson, kamrákban, pincékben feszítik ki hálójukat, hogy a hálóba tévedő rovarokkal táplálkozzanak. Ha mi óvatlanságból ezzel a hálóval érintkezünk, akkor a pók a fejünkre vagy a nyakunkra kerülhet. Hideg elől a lakásba is behúzódhatnak, főleg a fák lombjain tanyázó, viszonylag nagy, feketehazipok.jpg házipók. Ezek az állatok szeretik a meleget, így éjjel könnyen meglehet, hogy a testünk közelében keresnek helyet magunknak. Ha véletlen ráfeküdnénk, akkor akkor önvédelemből megmarhat. Csípésük esetleg a test érzékenyebb területein, például a nyak környékén válthat ki erősebb reakciókat, ám az erőteljesebb kivörösödésnél, duzzanatnál, esetleg viszketésnél többre itt sem kell számítani.


pokcsipes.jpg

 

 Ezekkel szemben az egyszerű hideg vizes borogatás vagy jégkockával való dörzsölés hatékonynak bizonyul.

jegkocka.jpg

Igazi veszélyt a hobbiállatként tartott madárpókok, Fekete özvegy és más terráriumban tartott óriás pók marása jelenthet, ezért ezeket az állatokat csak az tartsa, aki megfelelő hellyel és szakértelemmel rendelkezik a tartásukhoz.

 

 

Bolha

 

bolha.jpg

Bolha bárhol előfordulhat, ahol háziállat van. Elég ha a szobakutyust sétálni visszük és bolhanyakorv.jpgmeghempergőzik a fűben, ahol előzőleg egy másik, bolhás állat is megfordult. Ha a lakásban olyan állatot tartunk, amely a szabadba is kijárhat, gondoskodjunk számára bolhanyakörvről, amelyet rendszeresen cserélünk. Faluhelyen, ahol több állatot tartanak és sajnos nem gondosnak a rendszeres fertőtlenítésről, tisztán tartásról, egész bolhatelepek alakulhatnak ki. Pl.trágyadombok, ólak közelében. Ezekről a bolhák a lakásba is bejuthatnak és onnan aztán nagyon körülményes kiirtani őket. A bolha vérszívó állat állat, ezért folyamatos táplálkozása érdekében nehezen hagyja el a testet, ahol vért szívhat. Mivel apró és gyors, (gyorsan elugrik veszély esetén) nehéz elfogni és agyonnyomni. Ha már a lakásban van, minden lehetséges helyet fertőtleníteni kell, ahol megbújhat: ágynemű, ruhásszekrények tartamának kimosása, alapos porszívóvás az ágyban is, aztán bolhapor lehelyezése szekrények, ágyak alá. Az állatok helyét, akár a lakásban van, akár a gazdasági udvarban, ugyancsak rendszeresen kell tisztítani és fertőtleníteni.bolhas.jpgHa kutyusunk javarészt a lakásban tölti a napját, nyári időszakban gyakran meg kell fürdetni. Sajnos számíthatunk rá, hogy minden egészségügyi sétánál újra fertőződhet.

cicafurdetes.jpgA macskák nem szeretik a fürdetést, mert jobban szeretnek maguk tisztálkodni. Viszont ha úgy döntünk, házi kedvencünk akár velünk alhat az ágyban miközben kijárkálhat a szabadba is, akkor kiscica korától kezdve tanácsos a rendszeres fürdetéshez hozzászoktatni

bolhak-kutyafurdetes-utan.jpg

Bolhák a lefolyóvízben fürdetés után

 A bolhacsípés helyén többször, foltokban elhelyezkedő piros kiütés látható, közepén egy bevérzett kis piros folttal. A csípések többnyire ott találhatók, ahol a ruha szorosabban tapad a testünkhöz, mert a bolha ott szeret megbújni. A bolhacsípésre fokozottabban érzékenyek esetében előfordulhat, hogy a csípés helyén csalángöb alakul ki. De akár egy helyi viszkető pírról, akár egy kisebb csalángöbről is legyen szó, az esetek többségében a bolhacsípés szerencsésen zárul.

bolhacsipes.jpg

Kevésbé szerencsések esetében azonban komolyabb fertőzéseket is össze lehet szedni egy bolhacsípés által. Mivel a bolha többgazdás (emberből, és állatból egyaránt szív vért) a vérszívás során akár a bubópestis baktériumával is megfertőzheti az embert. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez meglehetősen ritka, és antibiotikummal ma már könnyen kezelhető.


fenistil_gel.jpg

Kezelése: A csípést enyhíteni tudjuk enyhén ecetes vízzel, vagy Fenistil géllel.

Megelőzés: Ha bolhát veszünk észre a gyereken, azonnal fürdessük meg, mossuk ki a ruháját, és húzzunk fel tiszta ágyneműt. Bolhátlanítsuk speciális nyakörvvel a háziállatokat.


Poloska:

poloska.jpg

Az ágyi poloska: olyan vérszívó rovar, mely az ágy repedéseiben, réseiben rejtőzik el. Éjjel jön elő vért szívni. Egészen kis termetű, kb. 5-6 mm nagyságú, lapos, vöröses színű, akár egy évig is elélhet.  A fiatal csótányokkal összetéveszthető, megkülönböztető jegye a csótánnyal szemben, hogy nincs szárnya.  Vérszívás közben nyálat juttat a bőrbe, s ez vezethet bőrirritációhoz, viszketéshez, dagadáshoz, ráadásul a sebek elfertőződhetnek az állandó vakarás miatt.

poloska-csipes.jpg

 A rovarok általában az ágy réseiben, repedésekben, ablakpárkányon, képek mögött, vagy ruhák között rejtőznek. A furcsa dohos szag könnyen észrevehetővé teszi őket. Könnyen előfordulhat, hogy átszállítjuk őket egyik helyről a másikra, például a ruhákkal. Itt is a rendszeres takarítás, fertőtlenítés és tisztán tartás a fő megelőzés.

poloskafeszek.jpg

 

Kezelési gyógymód lehet a csípésekre a viszketés elleni krémek, súlyosabb esetben orvos által javasolt antibiotikum tartalmú kenőcsök, melyek csökkentik a fertőzést és a duzzanatot.

propolisz-tinktura.jpgHázi antibiotikum a propolisz tinktúra, amit külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk antibiotikumos kezelésre, fertőtlenítésre és a bőr-nyálkahártya regenerálására:

A tinktúra elkészítése: 

100 g, 80-96%-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt.

 Tisztán, vagy alkoholos tinktúraként (így akár 2 évig is eltartható). Adagja 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp.


Kullancs

 

kullancs-nagy.jpg

 

Megelőzés:

A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni.

 

kullancsterkep.jpg


 

A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve. Ne üljünk közvetlenül a fűbe, hanem mindig vigyünk magunkkal egy vékony plédet, amit a fűre terítve ráülhetünk.
Ugyanis: a kullancs ellen NINCS forgalomban olyan rovarriasztó, ami a kullancsot is visszariasztaná. Ami a kullancsot valóban visszariasztja, pl. DEET tartalmú rovarriasztók, csak nagyobb (30-50%-os) koncentrációban hatásosak, így viszont már némi kockázatot jelentenek, ha nagyobb bőrfelületet kezelünk (hányás, fejfájás, kivételesen ritkán epilepsziás görcs is előfordulhat). Emiatt ezeket a dózisokat a gyártók már ki is vonták a forgalomból.

A kullancs eltávolítása:

kullancs-kicsi.jpgA patikában kapható, acélból készült, rugós kullancscsipesz jól használható. Bár nehéz vele megfogni a kullancsot, de úgy tudjuk a parazitát eltávolítani, hogy közben nem nyomjuk össze a testét. A Lyme baktérium* a kullancs potrohában (gyomrában) található legnagyobb számban, és így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőződés kockázatát. Ezért nem célszerű a rendelőkben fellelhető anatómiás csipesszel vagy az otthoni szemöldökcsipesszel próbálkozni.

Ha az alább leírt tünetek közül bármelyik jelentkezne, azonnal orvoshoz kell fordulnunk!

 

lyme-folt-erythema-migrans.jpg

 

-Ha bármilyen, mással nem magyarázható és a Lyme betegségre gyanús panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 1 évig is terjedhet.)

- Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik, akkor indokolt kullancsencephalitis kizárására szerológiai vizsgálatot kérni.

- Arcidegbénulás lép fel.

- A fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.

- Szívritmus-zavar jelentkezik.

- Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

- Aszimmetrikus, vándorló térdízületi duzzanat jelentkezik, de csak csekély fájdalom kíséri. 

kullancs3.jpgA gyakorlatban a kifejlett kullancsok eltávolítása ritkán okoz gondot, közönséges, hegyesebb csipesszel is meg lehet őket fogni a feji végükhöz közel. Az előbbiek értelmében ne használjunk krémeket, olajat, zsírt, kölnit, a rendelőben fellelhető fertőtlenítő szereket, és ne tekergessük a kullancsot. Miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hagyjunk fél percet, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve. Tehát lassan, hogy a bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne akarjuk kitépni!

lyme-folt.jpgNe fertőtlenítsük a csípés helyét. A kullancs már a vérszívás kezdetétől egy kapillárisba ereszti vissza a tápanyagtól mentes vérsavót, ezzel együtt a kórokozókat is. Ennek megfelelően a baktériumok szétáradnak a szervezetben, a fertőtlenítő szer legfeljebb - Lyme betegség gyanúját keltve -, helyi irritációt okoz, de nem éri utol a vérpályában, illetve a bőr mélyebb rétegeiben szaporodó Borréliákat. Megnyugtatásképpen: A Lyme fertőzés maradéktalanul gyógyítható, de igaz az is, hogy a betegek kb. 10%-a még nem lesz kórokozómentes az első antibiotikum kezelés után.

 

Tévhitek a kullancs-védőoltásokról:

 

A bejegyzés Dr. Lakos András véleménye, aki a kullancsbetegségek Ambulanciánának orvosa:

vedooltas.jpg

 

 

 

„Még orvosi tankönyvekben is szerepel, hogy a kullancscsípés után adjunk tetanusz elleni oltást. Bár kullancs által terjesztett tetanuszt még senki sem látott, ez a butaság, tehát az oltás beadásának kényszere beivódott az orvosi köztudatba. Szerencsétlen esetben az oltástól a páciens belázasodik, és felmerül, hogy a lázat a kullancs terjesztette fertőzés okozta. (Láttam olyan beteget, akinek a fenti okból kialakult láza miatt kullancsencephalitist véleményeztek, és gerinccsapolást is végeztek….)

-          Korábban kapható volt egy, a csípés után adható passzív védőoltás (FSME-bulin), amit az óta szerencsére kivontak a forgalomból. Mivel ma ez az oltás már nincs, helyette a kollégák előszeretettel adnak kullancsencephalitis megelőzésére szolgáló oltást. Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást. A csípés után közvetlenül, nem szabad az oltási sorozatot megkezdeni. Egyetlen oltás után ugyanis csak hetek múlva jelennek meg az ellenanyagok, addigra, ha fertőződtünk, a vírus eljut a központi idegrendszerbe. Az oltás ilyenkor megnehezíti a kullancs-encephalitis irányában végzett szerológiai vizsgálatok értékelhetőségét. Az oltás lázat is okozhat, és akkor az előbb részletezett helyzet áll elő…. 

-          Amennyiben nem kerül sor védőoltásra, szinte biztos, hogy kis dózisú antibiotikum felírásával folytatódik a vizit. A gyógyszer többnyire kevés ahhoz, hogy a Lyme baktériumot elpusztítsa, de elegendő lehet, hogy a klinikai tüneteket elnyomja, a laboratóriumi vizsgálatokat értékelhetetlenné tegye.

-          Ha elmarad az antibiotikum-felírás, akkor legalább valami helyi fertőtlenítő szert, antibakteriális krémet biztosan rendelnek a kollégák. Ezek helyi irritációt, allergiás reakciót okozhatnak, ami azután felveti a Lyme betegség lehetőségét… Súlyos hiba, ha gyulladásgátlás céljából szteroidot tartalmazó krémet alkalmaznak. A szteroidtól a Borreliák ugyanis megvadulnak.”

Tehát marad legjobb védekezésnek a megelőzés és a kirándulás utáni azonnali ellenőrzés. Ha betartjuk az elővigyázatossági szabályokat, csaknem 100%-ban elkerülhetjük a bajt!

piknik.jpg

 

 


 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

ProfilképArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 183228
Hónap: 1115
Nap: 27